НОВИНИ

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

РУБРИКАТОР

Чоловіків, які поклали слідчому гроші в Кримінальний кодекс, посадили ґрати

24.03.2020

Василівський районний суд Запорізької області засудив двох чоловіків до позбавлення волі за пропозицію неправомірної вигоди слідчому поліції.

У жовтні 2018 до поліції надійшло повідомлення про незаконну вирубку дерев у лісосмузі поблизу села Маячка. На місці події виявили машину з причепом, обрубки дерев, бензопилу і трьох чоловіків. Один із них після складання протоколу начебто неодноразово пропонував старшому слідчому Дніпрорудненського відділу поліції 10 тис. грн за повернення цього майна. У подальшому до слідчого в кабінет прийшло двоє чоловіків і дали йому одну тисячу, обіцяючи потім принести ще. Одразу ж відбулося затримання.

Обвинувачений вину не визнав і пояснив, що від початку пропонував слідчому якось вирішити питання про повернення речей і сказав, що подзвонить і питання вирішиться позитивно. Пізніше слідчий призначив зустріч, на яку він прийшов зі своїм товаришем. Під час розмови слідчий дав йому «Кримінальний кодекс», куди він поклав 1 тис. грн. При відкритті кодексу на 102-103 сторінках виявлено п’ять купюр номіналом по 200 грн кожна. Обвинувачений переконував, що його спровокували.

Цей чоловік вже мав судимість за розбій і вже після згаданого інциденту зі слідчим, у січні 2019 в денну пору зайшов до чужого будинку і викрав три металевих панцерних сітки та бильця, які є складовими частинами ліжка, завдавши шкоди на 560 гривень. Крадене він продав місцевій жительці і скоєне не заперечував.

Інший обвинувачений вину не визнавав і стверджував, що вони з товаришем ходили до слідчого, щоб сплатити штраф. Хто поклав тисячу гривень до Кримінального кодексу він не знає, бо грошей при собі не мав.

У підсумку суд вирішив, що вина цих чоловіків підтверджується доказами у справі.

Слідчий поліції завчасно подав рапорт про пропонування йому неправомірної вигоди і в його кабінеті велося відеоспостереження. Зафіксовано, як відвідувачі пропонували неправомірну вигоду і один із з них кладе гроші в «Кримінальний кодекс». При цьому вони обіцяю принести ще для остаточного розрахунку. Суд зробив висновок, що саме обвинувачений був ініціатором зустрічей і провокації з боку співробітника поліції не було. А помилка з боку іншого обвинуваченого, якщо така мала місце, щодо форми, в якій надається неправомірна вигоди, на кваліфікацію дій не випливає.

У підсумку одного чоловіка за пропонування хабара і крадіжку засудили до 5 років і 6 місяців позбавлення волі з конфіскацією майна. А іншого обвинуваченого тільки за хабар – до 4 років без конфіскації.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"