НОВИНИ

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

РУБРИКАТОР

Чоловіка, який намагався підкупити слідчу поліції, посадили на 4 роки

22.07.2021

Луцький міськрайонний суд Волинської області засудив до 4 років позбавлення волі громадянина, який пропонував неправомірну вигоду слідчій поліції (вирок від 15 липня).

Подія трапилась у вересні 2017-го. Обвинувачений просив слідчу за грошову винагороду закрити справу проти про крадіжку щодо своєї племінниці. Близько тижня він телефонував слідчій і зустрічався з нею, намагаючись домовитися.

Негласними слідчими розшуковими діями зафіксовано, що співробітниця поліції попередила чоловіка про незконність такої пропозиції, але той продовжував наполягати. Обвинувачений хотів передати 100 доларів і 2700 гривень.

У судовому засіданні громадянин провину фактично не визнав, та показав, що його племінниця попросила гроші щоб відшкодувати збитки за крадіжку, дала йому номер телефону слідчої. Грошей племінниці він не дав, оскільки боявся, що вона не відшкодує збитки. Чоловік сам зустрівся зі слідчою і під час розмови подумав, що потрібно дати 500 доларів США, оскільки слідча сказала , що в неї зарплата 10 тисяч гривень. Згодом у суді він переконував, що фраза «закрити все під чисту» означала повернути кошти потерпілим та закрити справу. Додав, що в органи поліції про можливе вимагання в нього коштів не звертався через свої релігійні переконання.

Однак суд вважає скоєння злочину доведеним.

Зафіксовано зустріч, під час якиї обвинувачений фактично з самого початку говорить: «Якщо буде потрібно я заплачу лічно Вам…, я вам дам гроші». А слідча попереджєє про незаконність таких дій та каже, що в неї заробітна плата 10 тисяч гривень, а тому їй всього достатньо. Але чоловік не здається:  «Не раз працював із слідчими, і знаю, що все від слідчого залежить», «У мене це не перший раз виручати людей, я вже двадцять з лишнім раз виручаю людей», «…гроші, гроші, гроші, що ж я Вам пропоную», «а з Вами скажете скільки і шо, щоб тільки суда не було, від слідчого, то всьо від слідчого залежить», та пропонує «доларів 500 Вам хватить?».

У день викриття чоловік заходить у кабінет слідчої і каже: «Я можу Вам зараз завдаток дати, двісті баксів можу дати». Після чого перебирає та відраховує купюри, кладе на стіл перед слідчою, але одразу перекладає їх у шухляду робочого столу останньої. Потім заходять працівники поліції і вилучають гроші.

Суд не побачив ознак підбурювання обвинуваченого до передачі хабара. Усі розмови та телефонні дзвінки відбувалися виключно за ініціативою обвинуваченого, який активно призначав зустрічі із слідчою, підлаштовувався під її графік та неодноразово дзвонив повторно, якщо вона скасовувала зустріч.

Чоловік вперше приятягується до кримінальної відповідальності, має незадовільний стан здоров’я.

Суд призначив позбавлення волі на мінімальний строк — 4 роки.

Вирок ще можна оскаржити протягом 30 днів. До моменту набуття вироком законної сили обвинувачений залишається на свободі і не має ніякого запобіжного заходу.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"