НОВИНИ

02.05.2024

01.05.2024

30.04.2024

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

РУБРИКАТОР

Чоловіка за бійку з поліцейськими відправили за грати на 4 роки

01.11.2023

Святошинський районний суд міста Києва визнав громадянина винним в опорі і застосуванні насильства до співробітника поліції при виконанні ним своїх службових повноважень (вирок від 30 жовтня).1 травня 2020 року в вечірній час двоє поліціянтів патрулювали район. На вулиці вони помітили незнайомця, тримав в руці камінь та, побачивши службову машину поліції, почав розмахувати ним перед склом авто.

Зловмисник нецензурно і принизливо висловлювався до працівників поліції, розмахував руками і на попередження не реагував. При спробі патрульного надіти кайданки чоловік опирався, відштовхнув поліціянта так, що той упав. Обвинувачений сів на зверху в почав кулаками бити поліціянта по обличчю, завдавши не менше пʼяти ударів по голові та обличчю. Далі патрульним удвох все-таки вдалося затримати порушника в і закувати в кайданки.

Потерпілому заподіяно синці і садна, що відносяться до легких тілесних ушкоджень.

У судовому засіданні чоловік вину не визнав. Він розповів, що того вечора відпочивав із друзями, вживаючи алкоголь. На них напали невідомі, представляючись військовими. Вони втекли, але після сутички в нього в руках лишився камінь, який побачили патрульні. Він просив у працівників поліції допомоги, але натомість його затримали. Бійки між ними не було, була «схватка», під час якої поліцейський упав на землю, а обвинувачений, як він стверджує, намагався тримати руки поліцейського, щоб той його не бив. Обвинувачений заявив, що працівник поліції сам його провокував на бійку.

Інцидент частково зафіксувала нагрудна камера поліції. На відео зафіксовано, що обвинувачений в емоційному стані бігає по проїзній частині, кричить, що на нього напали, просить допомогти. Поліцейські просять пояснити ситуацію та зійти з проїзної частини, але обвинувачений починає кричати, що на нього нападають поліцейські, нецензурно висловлюється в їх бік. Його намагаються заспокоїти. При спробі затримання чоловік збиває боді-камеру з поліцейського, а після затримання сидить на землі та погрожує працівникам поліції.

На місці події також був товариш обвинуваченого, який знімав спілкування з поліцією на телефон. Але захист представив суду тільки фрагменти цього запису. Зокрема, надано відео початку розмови, коли ніяких провокативних дій та висловлювань від поліціянтів не спостерігалося, а навпаки видно, що обвинувачений опирається поліції.

Суд не врахував показання двох свідків, з якими обвинувачений відпочивав того вечора і які звинувачували поліцію. Їхні пояснення не узгоджуються щ іншими доказами та показаннями потерпілого та інших свідків.

За скоєне чоловіка засудили до 4 років увʼязнення. Раніше обвинувачений вже притягувався до відповідальності за насильницький злочин  у 2020 році його визнали винним у замаху на вбивство (ч. 2 ст. 15 п. 7 ч. 2 ст. 115 КК). У листопаді 2022–го апеляція змінила вирок, перекваліфікувавши дії засудженого на заподіяння тілесних ушкоджень середньої тяжкості (ч.1 ст. 122 КК) і призначивши 2 роки позбавлення волі.

З урахуванням попереднього вироку строк тюремного покарання складе 4 роки і 2 місяці.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"