НОВИНИ

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024

15.03.2024

14.03.2024

13.03.2024

11.03.2024

РУБРИКАТОР

Черкаська поліція не відкрила провадження щодо нападу на правозахисників

27.09.2022

Поліція не відкрила кримінальне провадження через напад на блокпосту міста Черкаси на правозахисників Української Гельсінської спілки з прав людини.

«Це є порушенням права Щербатюка на захист від кримінального правопорушення, а також на забезпечення швидкого, повного, неупередженого розслідовання і судового розгляду вчиненого відносно нього злочину. Не внесенням відомостей до ЄРДР щодо вчинення відносно Щербатюка злочину порушено вимоги статті 214 Кримінально-процесуального кодексу України», – наголошує адвокат Людмила Герасимівна Геращенко, яка представляє інтереси Тараса Щербатюка в правоохоронних органах та в суді.

Нагадаємо, що на Тараса Щербатюка, керівника громадської приймальні УГСПЛ в Черкасах, напали невідомі люди у військовій форміЙому нанесли тілесні ушкодження, викрали з автомобіля і силою вивезли до військкомату, де тримали немов злочинця, в порушення законодавства України.

Постраждалий подав заяву до поліції з приводу побиття і викрадення. Але правоохоронці не внесли відомості щодо злочину до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань. Справу передали дільничному працівнику поліції.

«В поліції повідомляють, що не внесли відомості до ЄРДР через те, що не було висновку судово-медичної експертизи про ступінь нанесення мені шкоди. Поліція не взяла до уваги довідку, яку видали в лікарні, начебто, вона нічого не доводить – повідомляє керівник громадської приймальні УГСПЛ Тарас Щербатюк.

Спочатку поліція мала відкрити провадження, а лише потім призначити судмедекспертизу, зазначає адвокат Людмила Геращенко:

«Проведення судово-медичної експертизи з метою встановлення наявності та тяжкості спричинених тілесних ушкоджень особі є слідчою дією, яка може проводитися тільки в рамках відкритого кримінального провадження, і яку може проводити тільки слідчий, а не дільничний інспектор поліції чи інший працівник поліції. Таким чином, спочатку має відбутися внесення відомостей в ЄРДР та відкриття кримінального провадження, а після цього вже проведення судово-медичної експертизи та інших слідчий дій для встановлення істини у справі», – резюмує адвокат.

Тарас Щербатюк, разом із командою адвокатів, подали заяви до Черкаської спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері. Також надали скаргу слідчому судді Соснівського районного суду міста Черкаси на бездіяльність слідчого Черкаського районного управління поліції ГУНП в  Черкаській області щодо не внесення відомостей про вчинення кримінального правопорушеннядо Єдиного державного реєстру досудових розслідувань.

Такі скарги мають розглядати не більше 72-х годин з моменту подання, наголошує керівник громадської приймальні УГСПЛ в Краматорську Олександр Кадієвський. Він був поруч із Тарасом Щербатюком під час нападу, але йому озброєні люди не дозволили навіть вийти з автомобіля.

«Головним завданням держави у випадках вчинення злочинів є захист законних прав та інтересів громадян. Тому діяльність органів, які здійснюють кримінальне провадження, має бути спрямована на реальне забезпечення гарантій учасників провадження, і ефективне поновлення їхніх прав у разі порушення. Статтею 214 КПК України передбачено, що слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Реєстру, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Реєстру», – роз’яснює Олександр Кадієвський.

Досудове розслідування починається з моменту внесення відомостей в Реєстр. Здійснення досудового розслідування до внесення відомостей до Реєстру або без такого внесення не допускається і тягне за собою відповідальність, встановлену законом, додає він.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"