НОВИНИ

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

РУБРИКАТОР

Чауса відпустили під цілодобовий домашній арешт

05.08.2021

Вищий антикорупційний суд застосував до екссудді Дніпровського райсуду Києва Миколи Чауса запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту із обов’язком носити електронний браслет.

Про це повідомила пресслужба суду.

Також Чаус має низку обов’язків: прибувати за вимогою до детектива, прокурора, суду; не залишати місце проживання без дозволу; повідомляти детектива, прокурора та суд про зміну свого місця проживання та праці; здати на зберігання до органів державної влади документи для виїзду за кордон, а також утримуватися від спілкування із визначеними в ухвалі особами.

Строк дії запобіжного заходу визначений у межах строку досудового розслідування, тобто до 18.08.2021. Цей строк може бути продовжено, але тоді прокурору прийдеться знову звертатися до суду із клопотанням застосувати до Чауса запобіжний.

Рішення може бути оскаржене до Апеляційної палати Вищого антикорсуду упродовж 5 днів з моменту проголошення.

Раніше Вищий антикорупційний суд ухвалив проводити закритий розгляд клопотання про застосування запобіжного заходу колишньому судді Миколі Чаусу.

Захист просив про це з міркувань безпеки, таємниці слідства і т.п.

Нагадаємо, екссудя підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.368 КК України.

У 2016 році суддю Дніпровського райсуду Києва Миколу Чауса запідозрили в одержанні 150 тисяч доларів хабара за призначення вироку, не пов’язаного із позбавленням волі.

Суддя розділив гроші на дві частини: $80 тис приховав у дволітровій банці в районі озера Малинівка і Садового товариства «Приозерне», решту $70 тис залишив в автомобілі.

Після повідомлення про підозру швидко арештувати Чауса не вдалося через так званий суддівський імунітет. Дозвіл на притягнення до кримінальної відповідальності повинна була дати Верховна рада. Чаусу вдалося виїхати з України в Молдову, де він переховувався і просив політичного притулку. Отримавши відмову, Чауса мусив повернутися в Україну, але навесні цього року в Молодові він начебто був викрадений невідомими.

30 липня 2021 стало відомо про появу екссудді в одному із сіл на Вінниччині. Чаус був голодний і у самих шортах та нібито попросив селянина викликати Службу безпеки України. Саме це відомство і вивезло Чауса до Києва. Між НАБУ і СБУ виник спір за Чауса.

СБУ повідомляла, що екссуддя сам викликав її працівників і повідомив, що зазнав викрадення, позбавлення волі та інших протизаконних дій. Тому до Чауса було вжито заходів безпеки. СБУ пояснювала свої дії захистом інтересів колишнього судді.

НАБУ розслідується версія, що у 2016 році втечу Чауса до Молодови організували низка осіб, у числі яких керівник служби безпеки президента Порошенка.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"