НОВИНИ

03.05.2024

02.05.2024

01.05.2024

30.04.2024

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

РУБРИКАТОР

Будинок на Подолі, який не вдається відсудити ГПУ, викупив брат дружини екс-зампрокурора Києва

30.03.2019

Співзасновник Сагайдачного, 25-Д в Києві. є рідним братом дружини колишнього заступника прокурора міста Києва Максима Могильницького. Слідчі з’ясовують можливу причетність екс-прокурора до приватизації будинку.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на ухвалу від 13 березня.

Йдеться про ТОВ «Рент Дим Компани», 70% якого належить Євгену Жучкову – це брат Ольги Могильницької, дружини Максима Могильницького, який з березня 2011 року до березня 2014 року був заступником прокурора м.Києва. Другий співвласник з часткою 30% – адвокат Олена Доброрез з АО «Могильницький і партнери».

У 2012 році спірний будинок площею 381 кв.м. рішенням Київради включили до переліку об’єктів комунальної власності, які підлягають приватизації. У січні 2014 року будинок на аукціоні купило ТОВ «Аргамак».

З серпня 2013 року Управлінням з розслідування злочинів, вчинених злочинними організаціями Головного слідчого управління ГПУ ведеться розслідування, зокрема за фактами відчуження цього нежилого будинку. Йдеться про продаж об’єкт за ціною на 1,5 млн грн дешевше від ринкової вартості, а також незаконну приватизації неправомочною особою з подальшою легалізацією.

У слідчих є дані, що директор компанії «Аргамак» виконувала свої функції формально, а всі дії нею вчинялись за вказівками та на користь родини Бурлакових. Від імені родини Бурлакових діяв адвокат, який складав документи для участі фірми у приватизації будинку, надав їх через свого помічника до РВФДМУ по м. Києву та був присутній спільно з директором ТОВ «Аргамак» на аукціоні та під час підписання договору купівлі-продажу будинку.

У червні 2014 будинок продали ТОВ «Рент Дим Компани», співвласниками якого є брат дружини екс-зампрокурора Києва і адвокат з адвокатського об’єднання, яке очолює звільнений прокурор.

Слідчі ГПУ припускають, що, перебуваючи на посаді заступника прокурора міста Києва, Могильницький знав першого заступника начальника РВ ФДМУ по м. Києву і на час приватизації будинку по вул. П. Сагайдачного, 25 літ. «Д» міг використовувати свої службові повноваження з метою відчуження даного об’єкту на свою користь в особі близьких родичів.

Суд дав слідчим доступ до інформації оператора щодо двох номерів мобільного телефону, якими користувався адвокат, який складав документи для компанії «Аргамак» для участі в аукціоні. Дано доступ до  відомостей про власників номерів мобільного телефону, у тому числі інформації щодо з’єднань у період часу із 01.11.2013 до 01.02.2019, типу з’єднань, № IMEI за цими номерами, дати, часу, тривалості та прив’язки до базово- передаючих станцій під час з’єднань.

У листопаді 2018 господарський суд відмовив у позові заступника генпрокурора про скасування результатів продажу будинку по вул. Сагайдачного, 25-Д в Києві. Суд вказав, що відсутнє рішення (вирок) за наслідками завершення кримінального провадження, яким встановлено факт відчуження будинку за заниженою вартістю, а висновок експерта щодо ціни об’єкта для суду не є остаточним та належним доказом. Суд першої інстанції відмовив ГПУ у зв’язку з недоведеністю позовних вимог.

28 лютого 2019 Північний апеляційний суд залишив апеляційну скаргу ГПУ без задоволення. Суд визнав, що ТОВ «Аргамак» як компанія, що контролювалася з офшорної зони, не могла бути покупцем державного майна в порядку приватизації. Але водночас суд  встановив пропуск прокуратурою строку позовної давності – час на подання позову нібито закінчився ще 1 серпня 2016 року.

У травні 2018 в рамках кримінальної справи на будинок було накладено арешт. У січні 2019 суд передавйого в управління АРМА.

Дружина колишнього прокурора, а тепер адвоката, Могильницького є нотаріусом. У вересні 2014 саме вона посвідчила договір купівлі-продажу квартири сина екс-генпрокурора Артема Пшонки.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"