НОВИНИ

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

РУБРИКАТОР

Брак суддів у Новоукраїнському районному суді Кропивницького призводить до порушення конституційних права громадян на судовий захист

11.04.2019

В реалізації національного превентивного механізму регіональний представник Уповноваженого ВРУ з прав людини у Кіровоградській області Олег Кошовий та громадські монітори Віктор Жученя та Арсен Арутюнян здійснили моніторинговий візит до Новоукраїнського районного суду м. Кропивницького.

Будівля суду збудована та введена в експлуатацію у 2003 році. Внутрішнє планування приміщень не в повній мірі відповідає державним будівельним нормам, що впливає на дотримання прав і свобод людини під час здійснення правосуддя.

Зокрема, через відсутність на вході пандуса, суд практично недоступний для маломобільних груп населення. Туалетні кімнати не пристосовані до потреб осіб з інвалідністю. Приміщення суду не забезпечене охороною.

Усі три зали судових засідань з розгляду кримінальних проваджень просторі, обладнані приміщеннями зі скляними перегородками з органічного скла для утримання підсудних осіб. Також зали оснащені технічними пристроями для здійснення дистанційного правосуддя, що відповідає положенням чинного Кримінального процесуального кодексу України та європейським нормам і стандартам утримання підсудних.

У залах судових засідань є кімнати для учасників судового процесу та свідків. Також наявна кімната для роботи адвоката з підсудними/засудженими, яка забезпечує конфіденційність такого спілкування та кімната конвою.

Маршрут конвоювання підсудних від вартового приміщення до залів проведення судових засідань здійснюється окремими коридорами, які обладнані пожежною та тривожною сигналізацією.

Слід зазначити, що правосуддя у вказаному суді відправляють лише один суддя із шести, передбачених штатним розкладом. Зокрема, одна посада судді вакантна, у трьох суддів закінчились повноваження та одна суддя перебуває у відпустці по догляду за дитиною.

Крім того, на момент проведення візиту правосуддя у суді не здійснювалося через перебування діючого судді у плановій відпустці. Ця ситуація на території одного з найбільш густонаселених районів області призводить до порушень конституційних права громадян на судовий захист, а також порушень розгляду справ упродовж розумного строку, передбаченого статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

За результатами моніторингового візиту на адресу Територіального управління Державної судової адміністрації в Кіровоградській області буде спрямовано акт реагування щодо усунення виявлених порушень в діяльності Новоукраїнського районного суду м. Кропивницького.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"