НОВИНИ

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

РУБРИКАТОР

Боротьба ДБР зі зрадниками: за тиждень 1 вирок, 6 завершених розслідувань, 8 повідомлень про підозру

29.01.2024

Працівники ДБР продовжують системну роботу щодо викриття та притягнення до відповідальності зрадників та колаборантів, які після російського вторгнення в Україну добровільно пішли на співпрацю з окупантами.

За матеріалами розслідування ДБР цього тижня суд виніс один обвинувальний вирок, завершено розслідування щодо 6 перебіжчиків, про підозру повідомлено 8 особам.

15 років тюрми з конфіскацією всього майна отримав колишній офіцер-правоохоронець з селища Дворічна Куп’янського району Харківщини.

За матеріалами ДБР, його визнано винним у державній зраді та колабораційній діяльності (ч. 2 ст. 111, ч. 7 ст. 111-1 КК України).Після початку російського повномасштабного вторгнення він влаштувався до окупаційного «управління внутрішніх справ» Дворічного. Зрадник здавав окупантам дані про українських правоохоронців та військових, а також «інформував» про патріотично налаштованих українців.

Також він брав участь у незаконному затриманні українців представниками рф та складав на них «процесуальні» документи за російськими стандартами.


Також 15 років позбавлення волі загрожує так званому «заступнику міністра – начальнику убоз мвд днр». Він обвинувачується у колабораційній діяльності (ч. 7 ст. 111-1 КК України). Обвинувальний акт стосовно нього направлено до суду.

До 2014 року уродженець Донецької області працював в українських правоохоронних органах на керівних посадах. Потім він добровільно пішов працювати на окупантів та отримав високу посаду у незаконному правоохоронному органі.


До суду направлено й обвинувальний акт стосовно колишнього співробітника БМОП «Беркут» ГУМВС України в Донецькій області.

Слідство ДБР встановило, що у 2014 році він погодився на співпрацю з ворогом та активно брав участь у злочинній діяльності терористичної організації «днр» на тимчасово окупованій території Донеччини. До загону терористів під назвою «омон беркут днр» його завербував колишній командир.

На сьогодні фігурант працює в цьому каральному загоні окупантів, здійснює фільтраційні заходи на тимчасово захоплених територіях. Також через місцеві ЗМІ він вихваляв терористичну організацію «днр» та негативно оцінював події «Євромайдану» у 2013-2014 роках.

За активну участь в окупації міста Дебальцеве керівництво терористів представило обвинуваченого до медалі.

Він обвинувачується в участі в терористичній організації (ч. 1 ст. 258-3 КК України). Йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років.


Скеровано до суду обвинувальні акти щодо трьох ексрятувальників з Лиману та працівниці правоохоронного органу з Луганщини. Їх обвинувачують у колабораціонізмі (ст. 111-1 КК України).

У травні 2022 року колишні рятувальники пожежного загону добровільно пройшли співбесіду з представниками незаконних воєнізованих формувань так званої «днр» та «працевлаштувалися» до окупаційної пожежної структури.

Слідчі ДБР встановили, що двоє з обвинувачених обійняли посади водіїв, інший «колега» був призначений на посаду «старшого пожежника-рятувальника». Після деокупації Лимана військовими Збройних Сил України фігуранти втекли вслід за «руським міром».Колишня правоохорониця у свою чергу очолила так званий «відділ освіти Марківської районної адміністрації лнр». Вона організовує освітній процес для українських дітей на тимчасово окупованій території за російським законодавством.


У державній зраді підозрюється колишній прокурор одного з відділів прокуратури АР Крим України (ч.ч. 1, 2 ст. 111 КК України).Після окупації півострова російськими військами у 2014 році він добровільно перейшов на роботу в незаконно створені окупантами правоохоронні органи.

Спочатку чоловік обійняв посаду прокурора так званої прокуратури Сімферополя, далі був заступником прокурора Феодосії, а наразі є заступником прокурора в Керчі.


Також працівники ДБР повідомили про підозру у державній зраді колишньому командиру гірсько-піхотної роти військової частини, що дислокувалась в АР Крим (ч. 1 ст. 111 КК України).У 2014 році після захоплення окупантами військової частини капітан відмовився передислоковуватися до Миколаєва та пішов служити за контрактом у збройні сили рф.


Про підозру в державній зраді працівники ДБР повідомили й колишній співробітниці правоохоронних органів Харківщини (ч. 2 ст. 111 КК України). Зрадниця після силового захоплення Куп’янська почала співпрацювати з окупантами.

У так званій місцевій «народній міліції» її спочатку призначили оперуповноваженою, а згодом старшим інспектором у питаннях неповнолітніх.Жінка приймала та розглядала повідомлення про злочини, а також опитувала місцевих мешканців та контролювала забещпечення громадського порядку у місцевій школі.

Під час звільнення регіону втекла разом із російськими військовими.


Про підозру у колабораціонізмі повідомлено мешканцю Мелітополя, який очолив підприємство з виготовлення посуду для окупаційної армії рф.До захоплення Мелітополя він займався бізнесом у сфері перевезень. Після початку повномасштабного вторгнення та захоплення міста чоловік очолив підприємство, яке виготовляє посуд на потреби армії рф. Також він з’являвся у сюжетах російських пропагандистів, де розповідав про свої успіхи на посаді.

Він заочно підозрюється у колабораційній діяльності (ч. 4 ст. 111-1 КК України).

Служити окупантам вирішив і син підозрюваного, який був курсантом одного із правоохоронних вишів Харківщини. На початку повномасштабного вторгнення росіян він втік до Мелітополя де також розпочав власний бізнес. Це провадження ДБР скерувало до суду у жовтні минулого року.


Підозру у державній зраді отримали чотири працівника держустанови «Маріупольський слідчий ізолятор» (ч. 2 ст. 111 КК України).

Після окупації міста російськими військами у квітні 2022 року вони не виїхали на підконтрольну Україні територію і залишились працювати на окупантів.Правоохоронці виконували накази загарбників і допомагали силою придушити заворушення в установі на початку окупації. Тоді ув’язнені збунтувалися через відсутність належного утримання та порушення термінів тримання під вартою. Аби зупинити заворушення, одного з ув’язнених окупанти тоді застрелили.

Раніше ДБР вже повідомило про підозру у державній зраді 16 працівникам цієї установи.

Санкція статей державної зради та колабораціонізму передбачають покарання на строк від 15 років до довічного ув’язнення.

Процесуальне керівництво здійснює Офіс Генерального прокурора, Київська міська прокуратура, Луганська спеціалізована прокуратура у сфері оборони, Миколаївська спеціалізована прокуратура у сфері оборони Південного регіону, Донецька, Волинська, Полтавська, Харківська та Чернігівська обласні прокуратури.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"