НОВИНИ

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

08.04.2024

РУБРИКАТОР

Аваков прокоментував розгін табору ромів у Києві, поліція відреагувала

26.04.2018

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков назвав дискримінацією, залякуванням та переслідуванням інцидент з розгоном табору ромів на Лисій горі у Києві.

Про це повідомляє прес-служба МВС.

“Нападати на жінок і дітей, погрожувати їм, травити їх сльозогінним газом, псувати їхнє майно і загалом ставитися до них, як до тварин через етнічну приналежність – це середньовічне дикунство”, – заявив Аваков.

Він додав, що перед законом всі вони суто – або громадяни України, або іноземці, або особи без громадянства.

Аваков наголосив, що розгін націоналістами табору ромів у Києві буде розслідувати поліція, а винних притягнуть до відповідальності.

Поліція розпочала два кримінальні провадження після публікації відео розгрому табору ромів у Києві, який стався у суботу, 21 квітня.

Про це повідомляє відділ комунікації поліції Києва.

“Слідчим відділом Голосіївського управління поліції після проведення першочергової перевірки розпочато кримінальні провадження за ст. 161 (Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії) та ч. 2 ст. 296 (Хуліганство) Кримінального кодексу України”, – йдеться у повідомленні.

Відповідні провадження поліцейські почали після публікації виданням “Лівий берег” відео у Уoutube.

“Опубліковане відео стало підставою для негайного внесення відомостей у Журнал єдиного обліку заяв та повідомлень Голосіївського управління поліції м. Києва”, – наголошують у поліції Києва.

У відомстві заявили, що розпочали розслідування та проводять усі необхідні оперативно-розшукові заходи та слідчі дії для встановлення правопорушників. Правоохоронці просять свідків та очевидців інциденту звернутися до столичної поліції для надання свідчень.

На відео видно, як група молодиків, дехто з яких у балаклавах, біжать за ромами, серед яких були жінки і діти. Молодики у балаклавах кидають у сторону ромів каміння, дехто із хлопців підбігає до ромів і розпилює в їхній бік сльозогінний газ.

На відео чути, як жінки кричать “міліція!”.

Як повідомлялося, у суботу, 21 квітня, націоналістична організація С14 розповіла, що змусила ромів піти геть з табору на Лисій горі, після чого спалила їхні намети та речі.

Тоді один із координаторів організації Сергій Мазур написав, що “Учора (20 квітня – УП) вони (роми – УП) не виконали вимогу, лише частина покинула табір у парку. Але після переконливих законних аргументів інші теж вирішили піти з забороненої території.

Він стверджував, що члени організації “поприбирали за ними (ромами – УП) майже все сміття, демонтували палатки та безпечно спалили.

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International заявила, що в ніч з 20 на 21 квітня “радикали вчинили погром ромського табору, під час якого, за словами очевидців, використовували газові балончики, ріжучі предмети і, можливо, вогнепальну зброю”. В АІ стверджують, що серед постраждалих були діти.

Організація звернулася до української влади з вимогою розслідувати ситуацію.

Раніше голова київського управління Національної поліції Андрій Крищенко заявляв, що поліції неодноразово доводилося складати протоколи про порушення правопорядку на ромів, що стояли табором на Лисій горі в Києві.

За його словами, нещодавно роми пішли з табору на Лисій горі, лишивши після себе купи сміття.

Він повідомив, що до правоохоронців не надходило жодної скарги від ромів на побої або насильство.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"