НОВИНИ

17.05.2024

16.05.2024

15.05.2024

14.05.2024

10.05.2024

09.05.2024

08.05.2024

РУБРИКАТОР

Аваков прокоментував кримінальну справу проти експертки в справі його сина

16.02.2019

Слідчі планують передати обвинувальний акт до суду щодо експертки Надії Бугрової, яка добросовісно оцінювала реальну вартість скандальних “рюкзаків Авакова”.

Кримінальне провадження проти експертки порушили на Хмельниччині. Нібито вона неправильно оцінила майно тамтешніх підрозділів Міноборони, чим Надія взагалі не займалася.

Потім слідчі формулювання змінили. Звинуватили, що працювала без свідоцтва, хоча цей документ вона мала. Підозру принесли у грудні 2018 року, у лікарню, де лежала жінка.

Що відомо про Надію Бугрову? Жінка була оцінювачем у справі “рюкзаків Авакова”. Вона встановила, що Міністерство придбало наплічники у п’ять разів дорожче, ніж вони коштують насправді, тож держава втратила 14 мільйонів гривень. А ще рюкзаки неякісні – менші, ніж замовляли та нерівно зшиті.

Нині до Надії Бугрової регулярно навідують представники Мін’юсту з перевірками, а також поліція з обшуками. Правоохоронці забрали всі гаджети у неї та членів родини, гроші, а також свідоцтва про трудову діяльність. Через це експерт не може працювати й досі.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков вдає, що не знає чому поліцейські під час обшуків у іншій справі забрали матеріали, які вказували на вину його сина.

Якщо я вам відповім, що не володію цією ситуацією, про яку ви мені говорите, ви мені повірите? Наскільки я знаю, слідчі дії не мали ніякого стосунку до тієї справи, яке розвивалося в НАБУ проти мого сина,
– сказав міністр внутрішніх справ.

“Це різні провадження, я теж був здивований. Якби я знав заздалегідь, то напевно треба було б думати про те, щоб уникнути конфлікту інтересів, я забезпечив це питання тим, що повністю відсторонився”, – заявив Аваков.


Надія Бугрова

Вилучення саме матеріалів по рюкзаках свідчить, що це тиск і помста, спроба знищити сліди у справі. Побоюються, що після виборів знайдуть спосіб, як справу поновити,
– сказала адвокатка експертки Олена Щербан.

Що відомо про справу “рюкзаків Авакова”?31 жовтня 2017 року детективи НАБУ затримали трьох осіб у справі про закупівлю МВС 6 тисяч тактичних рюкзаків за завищеними цінами. Серед затриманих був син міністра внутрішніх справ Олександр Аваков, заступник голови МВС Сергій Чеботар та представник фірми-переможця тендеру з постачання наплічників Володимир Литвин. Їх підозрюють у розтраті 14 мільйонів гривень з державного бюджету.

Згодом Авакову та Чеботарю було висунули підозру у розтраті, привласненні або заволодінні державними коштами шляхом зловживання службовим становищем. У квітні 2018 року розслідування оголосили завершеним. Стало відомо, що ключових персоналій справи – Авакова-молодшого і Чеботаря – зі справи “вивели”.

У справі “рюкзаків Авакова” покарали лише підприємця, який продав ті наплічники міністерству. Він визнав свою вину і прокурори запропонували йому сплатити чотири мільйони гривень штрафу – суму втричі меншу, ніж збитки, яких зазнала держава.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"