НОВИНИ

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

РУБРИКАТОР

Аваков-молодший володіє сонячною електростанцією під Києвом за 83 млн грн

28.05.2021

Син міністра внутрішніх справ Олександр Аваков віднедавна є кінцевим власником сонячної електростанції поблизу Києва, яка розміщується на земельній ділянці площею близько 17 гектарів. Її півтора року тому побудувала фірма, бенефіціаром якої є Аваков-молодший. Про це «Слідство.Інфо» довідалося з публічних реєстрів.

Так, офіційно власником сонячної електростанції є компанія «Екопром-Сервіс». Її заснували майже 5 років тому і тоді ж ця фірма придбала земельну ділянку на майже 17 гектарів у селі Іванків, що за 25 кілометрів від Києва.

Як ми довідалися з аналітичної системи YouControl, два роки тому Олександр Аваков став бенефіціарним власником цієї фірми. А згодом вона побудувала згадану сонячну електростанцію.

Як свідчать документи компанії, оприлюднені на офіційному сайті національного регулятора, електростанцію побудували за 2,5 місяця. Вартість робіт склала 90,5 мільйона гривень. А сам об’єкт після введення в експлуатацію оцінили майже у 83 мільйона гривень. Потужність електростанції складає майже 5,4 МВт. Якщо вірити розрахункам, які на своєму сайті наводить компанія Eds Development, то така як в Авакова-молодшого сонячна електростанція може давати близько 30 мільйонів гривень доходу в рік.

Також, судячи з цих документів, сонячна електростанція Авакова отримала так званий «зелений» тариф до 2030 року. Суть «зеленого» тарифу в тому, що держава умисно дорого купує електроенергію з відновлюваних джерел. Це робиться для заохочення вироблення зеленої енергії.

Зауважимо, що це не єдиний актив оточення міністра Авакова, пов’язаний зі сонячною енергетикою. Загалом є щонайменше 5 сонячних електростанцій загальною потужністю близько 68 МВт, які контролює родина міністра чи близькі до нього люди.

Так, віднедавна інвестиційний фонд, який контролює дружина міністра внутрішніх справ Інна Авакова, став співвласником компанії «Трихати-Еліос». Ця фірма володіє майже 41 гектаром землі на Миколаївщині, на якій розміщена сонячна електростанція потужністю близько 24 МВт. Її ввели в експлуатацію наприкінці 2019 року, а на початку 2020-го встановили для неї «зелений» тариф. Співвласниками електростанції також є друг родини Авакових, «екснарфронтівець» Ігор Котвіцький, давній партнер Авакових Геннадій Гаєвой та близький до родини міністра Вілен Шатворян.

Також, як писав Центр протидії корупції, дружина міністра внутрішніх справ спільно з Котвіцьким володіє сонячною електростанцією на Херсонщині потужністю 25 МВт. Вона розташована на ділянці площею понад 25 гектарів. Компанія, на яку оформлена електростанція, називається «Підстепне сонце». «Зелений» тариф для неї встановили два роки тому.

Раніше видання «Наші гроші» повідомляло, що 13 електростанцій в Херсонській і Миколаївській областях мають телефон та адресу фірми Авакової та Котвіцького «Підстепне сонце».

Крім того, Ігор Котвіцький разом з Геннадієм Гаєвим є співвласниками ще двох сонячних електростанцій. Одна з них потужністю понад 11 МВТ розташована на Миколаївщині, на земельній ділянці площею 18 гектарів. Офіційно вона записана на фірму під назвою «Калинівка-Терра». Друга сонячна електростанція — порівняно невелика. Вона розміщується на ділянці площею 4,3 гектара на Черкащині і має 2,4 МВт потужності. Оформлена ця електростанція на фірму «Санвей СТ». Обидві компанії отримали ліцензії на виробництво електроенергії та «зелений» тариф наприкінці 2019 року.

Як раніше розповідало «Слідство.Інфо», заступник голови Національної поліції Олексій Руденко торік купив сонячну електростанцію вартістю майже 1 мільйон гривень. Водночас він отримав близько сотні тисяч гривень матеріальної допомоги на роботі. Руденко на посаді заступника голови Нацполу працює понад 5 років. Раніше він був заступником міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Василь Бідун

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"