НОВИНИ

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

РУБРИКАТОР

Апеляційний суд виправдав львівських поліцейських за смерть 22-річного юнака

19.02.2022

18 лютого, Тернопільський апеляційний суд розглянув апеляцію на вирок шістьом львівським патрульним через смерть 22-річного львів’янина Володимира Клима, який загинув 4 роки тому під час поліцейського рейду у гральному закладі.

Так, апеляційний суд скасував вирок суду першої інстанції, яким поліцейських засудили до восьми років в’язниці, та закрив кримінальне провадження. Апеляційну скаргу потерпілих родичів загиблого львів’янина суд залишив без задоволення.

У судових дебатах 18 лютого захисники поліцейських просили скасувати вирок суду першої інстанції, а справу закрити за відсутністю складу злочину. Один із захисників назвав вирок «незаконним, свавільним і замовним», таким, що «прямо суперечить доказам», заявив, що «суд врахував докази, які сфальсифіковані». Захисники поліцейських також апелювали до того, що суд першої інстанції не розмежував дії обвинувачених та не визначив роль кожного у тому, що сталося, а узагальнив їхні дії і призначив усім однакову міру покарання.

Зі свого боку родичі загиблого хлопця наполягали в суді, що їхнього сина вбили, тому вимагали ще більш жорсткого покарання для винуватців.

Апеляційний суд у складі суддів Галини Бершадської, Богдана Гірського, та Марії Хоми задоволив частково апеляційні скарги поліцейських – скасував вирок суду першої інстанції, а кримінальне провадження щодо них закрив через недостатні докази їх винуватості. Апеляційну скаргу потерпілих родичів загиблого львів’янина суд залишив без задоволення.

Рідні загиблого шоковані і планують звертатися до Верховного суду.

«Сьогодні я хочу подякувати суддям, які незалежно і об’єктивно розглянули справу і винесли складне рішення. Сьогодні я хочу подякувати адвокатам, які боролись з нами до кінця, фахово і віддано. Сьогодні я хочу подякувати громадськості, яка була з нами весь цей час. Сьогодні я хочу подякувати кожному поліцейському, всій нашій родині, хто боровся і підтримував до кінця», – написав перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький.

Нагадаємо, що вночі 9 лютого 2018 року шестеро патрульних Назарій Андрушків, Станіслав Гетьман, Олександр Демчина, Степан Дорош, Дмитро Леськів та Олег Устіяновський проводили рейд у гральному закладі «Національна лотерея» на вулиці Куліша, 4 у Львові. Під час поверхневого огляду відвідувачів у кишені одного з клієнтів – 22-річного львів’янина Володимира Клима – патрульні намацали згорток. У цей момент хлопець спробував утекти. Під час затримання він проковтнув поліетиленовий пакетик, у якому був канабіс і знепритомнів. Юнаку надавали домедичну допомогу, але врятували хлопця не вдалося, він помер від удушення.

Суд першої інстанції (Галицький райсуд Львова) розглядав цю справу 3,5 роки й 3 серпня всіх шістьох поліцейських визнали винними у перевищенні службових повноважень і засудили до восьми років позбавлення волі, позбавивши позбавили спеціальних звань «лейтенант поліції» та заборонили займати посади у державних органах упродовж трьох років.

На час розгляду апеляційної скарги патрульні продовжували працювати у правоохоронних органах, оскільки в поліції заявили, що не погоджуються з вироком суду, адже ТОРівці діяли у межах своїх повноважень.

Джерело

Джерело 2

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"