НОВИНИ

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

РУБРИКАТОР

Апеляційний суд скасував вирок за колабораціонізм поліцейській з Херсона

20.02.2024

Київський апеляційний суд скасував вирок, яким колишня співробітниця поліції була засуджена за колабораціонізм (ухвала суду).У період окупації міста Херсона із 23 червня по 12 вересня 2022 року жінка працювала на посадах у незаконному правоохоронному органі — «Главном управлении министерства внутрених дел Херсонской области». Вона виконувала обовʼязки інспектора і начальника групи кадрового забезпечення, а останні два місяці перед деокупацією була  заступником начальника управління по работі з особовим складом.

Шевченківський районний суд Києва 29 червня 2023 року в закритому судовому засіданні визнав жінкою винною. Суд призначив 5 років реального позбавлення волі — нижче від найнижчої межі, встановленої в санкції закону. Суд врахував зʼявлення жінки із зізнанням, її щире каяття, активне сприяння слідству злочину, скоєння нею злочину внаслідок збігу тяжких особистих обставин, негативне і критичне ставлення до вчиненого.

Обвинувачена оскаржила вирок, кажучи, що суд не врахував усіх помʼяшуючих обставин і не призначив їй умовний строк. Жінка повідомила, що суд призначив суворіше покарання, аніж просив у дебатах прокурор.

Перевіряючи вирок, апеляційний суд зʼясував, що в першій інстанції розгляд справи обмежився допитом обвинуваченої і дослідженням документів, які характеризують її особу, а інших доказів не вивчали.

Суд першої інстанції не звернув увагу на те, що фактичні обставини, що містяться в обвинувальному акті, і обставини, які обвинувачена виклала під час надання показань у суді, є різними.

Як вбачається з журналу судового засідання і технічного запису засідання, жінка хоч і повідомила, що визнає вину, але надала показання, що погодилась обіймати посади у правоохоронному органі окупаційної влади не добровільно, а під психологічним тиском та погрозами розправи над нею та членами її родини з боку представників окупаційної влади.

Під час апеляційного розгляду обвинувачена продовжувала наполягати, що вимушена була працевлаштуватись до незаконного правоохоронного під психологічним тиском окупантів.

Відповідальність за зайняття громадянином України посади у незаконному правоохоронному органі, створеному на тимчасово окупованій території, настає лише у тому випадку, коли такі дії були вчинені добровільно.

Із матеріалів справи вбачається, що в суді першої інстанції жінка фактично не погодилась із висунутим їй обвинуваченням та заперечила викладені в обвинуваченні фактичні обставини в частині добровільності таких дій.

Отже, суд не мав права обмежувати дослідження доказів і це істотно порушило права обвинуваченої на захист та могло перешкодити суду ухвалити законне та обґрунтоване рішення.

Вирок скасували із призначили справу до нового розгляду в суді першої інстанції.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"