НОВИНИ

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

РУБРИКАТОР

Антисанітарія та численні несправності. Моніторингова група перевірила ізолятор тимчасового тримання на Черкащині

10.09.2018

Моніторинг здійснили за участі регіонального координатора Уповноваженого ВРУ з прав людини Лесі Валяєвої. Під час візиту до ІТТ та відділу поліції у місті Сміла Черкаської області виявили недоліки, які створюють суттєві ризики скоєння порушень прав й свобод людини.

Камери ІТТ не відповідають стандартам. Кабінки санвузлів без дверцят, частина кнопок для змиву води не працюють. Дві камери з дев’яти на час перевірки перебували у відверто антисанітарному стані – стіни уражені цвіллю, клозетні чаші та стінний кахель у санвузлах брудні, з каналізаційних отворів чутно сморід. Через відсутність кватирок на вікнах, утримувані не мають можливості самостійно провітрювати приміщення камер. Більшість електричних розеток перебувають у неробочому стані, камери не облаштовані настінними шафами або тумбочками для зберігання особистих речей затриманих. У душовій ізолятора з трьох наявних кранів два несправні.

До того ж, монітори встановили численні порушення у веденні документації. Службовці ІТТ не надали підтвердження ознайомлення усіх утримуваних з їхніми правами і свободами. Невідомо також, чи надається особам належна медична допомога та чи виводять їх щоденно на обов’язкову прогулянку.

У Смілянському відділі поліції також зафіксовано низку недоліків. Моніторингова група знайшла заяву про нанесення тілесних ушкоджень, яку не внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань, хоч терміни вже пройшли. А талони-повідомлення про прийняття заяв у серпні взагалі не видавалися особам, які повідомляли про вчинені кримінальні правопорушення.

У відділі поліції виділені службові приміщення для  розміщення в них кімнати для конфіденційних побачень та кімнати для проведення слідчих дій. Утім, вони не облаштовані так, як це передбачено вимогами відповідних наказів МВС України.

«Для проведення робіт з перепланування приміщень та закупівлі відповідного устаткування необхідні значні кошти, а нам їх не виділили», – пояснило причину керівництво Смілянського відділу поліції.

Під час пвізиту моніторингова група виявила і інші недоліки у роботі двох перевірених об’єктів.

«У питаннях дотримання та забезпечення прав громадян не повинно бути дрібниць, службової недбалості чи відкладання їх вирішення до «кращих часів». Стаття 1 Закону «Про Національну поліцію» вказує – поліція має  «служити суспільству шляхом забезпечення охорони прав і свобод людини»,- наголосила, підводячи підсумки моніторингу, регіональний координатор Уповноваженого ВРУ з прав людини в Черкаській області Леся Валяєва.

Можливі шляхи усунення усіх порушень обговорили на робочій зустрічі з заступником начальника Смілянського відділу поліції Олександром  Шевченком.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"