НОВИНИ

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

08.04.2024

РУБРИКАТОР

Антикорупційний суд: ВККС не поспішає призначати міжнародних експертів

10.10.2018

Вища кваліфікаційна комісія суддів обіцяє до кінця жовтня призначити членів Громадської ради міжнародних експертів, які братимуть участь у відборі суддів Вищого антикорупційного суду.

Про це йдеться у відповіді ВККСУ на запит журналіста «Слова і Діла».

«Наразі, відповідно до вимог частини 3 статті 9 закону України «Про Вищий антикорупційний суд», у Комісії вивчаються отримані від міжнародних організацій документи стосовно кандидатів до складу Громадської ради міжнародних експертів (ГРМЕ), яких буде призначено вчасно – орієнтовно до кінця жовтня поточного року», – йдеться в листі за підписом виконувача обов’язків голови ВККСУ Станіслава Щотки.

Як вказується у відповіді ВККСУ, порядок обрання членів ГРМЕ передбачено ч. 2 ст. 9 закону про Антикорупційний суд. Втім, у цій частині вказується лише той факт, що ВККСУ призначить членів ГРМЕ у разі висування міжнародними організаціями щонайменше 12 кандидатів. Саме рішення про призначення ухвалюється на відкритому засіданні Комісії.

Водночас у Центрі протидії корупції вважають, що Вища кваліфкомісія суддів затягує процес призначення міжнародних експертів до складу ГРМЕ.

«На нашу думку, у ВККС затягують із призначенням міжнародних експертів. Майже місяць тому міжнародні організації подали список із 12 кандидатів, із яких комісія має обрати 6. І тепер ми чуємо, що потрібно ще три тижні, щоб визначитися. Це зволікання скорочує і без того незначний час, який експерти матимуть для аналізу кандидатів до антикорсуду. Так, у них буде півтора місяці для аналізу майже 300 кандидатів», – сказала експерт ЦПК Анастасія Красносільська в коментарі журналісту «Слова і Діла».

Також, на її думку, це затягування може призвести до того, що у ГРМЕ та ВККС буде менше днів для визначення кандидатів у судді Антикорупційного суду, яких не можна допускати на посаду.

«За законом, міжнародні експерти та ВККС матимуть лише 30 календарних днів (після завершення іспитів) для того, щоб визначитись, яких із кандидатів у судді не можна допускати. Враховуючи досвід попередніх іспитів, цей період може припасти на різдвяно-новорічні свята – а це автоматично означатиме менше робочих днів через державні вихідні та відпустки членів ВККС», – додає Красносільська.

Нагадаємо, ВККСУ отримала від Міністерства закордонних справ перелік кандидатів до ради міжнародних експертів. Пізніше, Комісія оприлюднила список експертів-міжнародників. Кандидатів рекомендувала Рада Європи, Європейський Союз, Європейське бюро по боротьбі з шахрайством (OLAF), Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР), Організація економічного співробітництва і розвитку (OECD).

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"