НОВИНИ

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

РУБРИКАТОР

Антикорупційний комітет Ради рекомендував призначити міжнародних аудиторів для оцінки роботи НАБУ

22.12.2016

Комітет Верховної Ради України України з питань запобігання та протидії корупції рекомендував Парламенту делегувати за своєї квотою американського аудитора Роберта Сторча в комісію зовнішнього оцінювання Національного антикоруційного бюро.

За кандидатуру Роберта Сторча, подану Посольством США в Україні, члени парламенту проголосували одноголосно.

Також члени антикорупційного комітету рекомендували Кабінету міністрів України призначити Генерального директора Європейського управління боротьби з шахрайством (OLAF) Джовані Кесслера аудитором НАБУ за квотою Уряду. Кандидатура Кесслера була подана представництвом ЄС в Україні.

“Я звернувся до посольства ЄС та США з проханням подати кандидатури від міжнародних партнерів із досвідом роботи в контролюючих чи правоохоронних органах, – стверджує Єгор Соболєв, голова парламентського Комітету із запобігання та протидії корупції. – Впевнений, що призначення аудиторами міжнародних експертів в цій галузі забезпечить незалежність оцінювання роботи НАБУ та високий рівень аудиту. Сподіваюся, що уряд підтримає кандидатуру керівника одного з ключових правоохороних органів ЄС на посаду аудитора НАБУ від Кабінету міністрів України”.

Роберт Сторч є заступником генерального інпектора США та працює в Генеральній інспекції, що в структурі Міністерства юстиції США.

Офіс головного інспектора – незалежна державна установа, завдання якої – виявляти і розслідувати розтрати, шахрайства, зловживання та неправомірні дії робітників всіх підрозділів і програм Мінюсту США. Зокрема, цей офіс здійснює аудит, в тому числі фінансовий, роботи ФБР та Інтерполу, інспектує роботу всіх федеральних прокурорів США. Генеральний інспектор Офісу призначається Сенатом за поданням Президента й підзвітний Генеральному прокурору Сполучених Штатів.

Джовані Кесслер брав участь у роботі конкурсної комісії з обрання директора Антикорупційного Бюро та, фактично, відстояв прозорість роботи комісії та результати всього конкурсу.

Європейське управління боротьби з шахрайством розслідує всі випадки зловживання коштами Євросоюзу, вивчає операційну та фінансову роботу будь-якої інституції чи органу ЄС. Управління створено рішенням Комісії 1999 року; воно замінило підрозділ Комісії з координації запобігання шахрайству, який працював від 1998 року.

 В 2017-му Антикорупційне бюро України проходитиме перший зовнішній аудит за два роки роботи, результат якого є єдиною законною підставою для звільнення чинного директора Бюро Артема Ситника з посади та зменшення рівня бюджетного фінансування незалежного правоохоронного органу.

Для проведення оцінки (аудиту) члени комісії зовнішнього контролю мають право доступу до фінансових документів Бюро, матеріалів кримінальних провадженнь, де завершено досудове розслідування; можуть проводити конфіденційні інтерв’ю з працівниками НАБУ, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, інших державних та правоохоронних органів.

Висновок незалежної зовнішньої оцінки діяльності Національного бюро оприлюднюється разом письмовим звітом Національного бюро та заслуховується Верховною Радою України.

Строки проведення оцінки законом не визначені, отже комісія матиме достатньо часу аби розробити необхідний “дизайн” такого аудиту, та грунтовно підготуватися до його здійснення.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"