НОВИНИ

06.05.2024

03.05.2024

02.05.2024

01.05.2024

30.04.2024

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

РУБРИКАТОР

Активісти обурені, що комісія прокурорів збирається пожаліти Холодницького

04.07.2018

Кваліфікаційно-дисциплінарна комісії прокурорів маніпулює законом, коли стверджує, що звільнити керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького неможливо.

Таку думку висловила громадська організація “Центр протидії корупції”.

Активісти кажуть, що проаналізувавши нещодавно оприлюднені фрагменти висновку члена кваліфкомісії прокурорів Олександра Ковальчука, який аналізував скарги НАБУ та ГПУ на Холодницького, стало зрозуміло, що член КДКП вбачає грубі порушення в діях антикорупційного прокурора.

Зокрема, розповідають у ЦПК, йдеться про записи, зроблені в кабінеті Холодницького, на яких він радив, як поводитися на допитах фігурантам кримінальних проваджень НАБУ, інформував їх про хід розслідувань, а також надавав незаконні вказівки прокурорам та порушував норми етики щодо спілкування з підлеглими.

“У тексті рішення чітко стверджується, що такі дії Холодницького є грубими порушеннями та “тягнуть на звільнення”, – наголошують у ГО.

Тим не менше, зазначають антикорупціонери, Ковальчук, який готував висновок, стверджує, що кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів не може звільнити Холодницького, а може лише винести йому догану.

Таке тлумачення закону України “Про прокуратуру” активісти вважають маніпулятивним.

“Так, частина 3 статті 51 Закону України “Про  прокуратуру” чітко визначає підстави припинення повноважень будь якого прокурора. Сам цей пункт закону і дає можливість винести рішення Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів про неможливість подальшого перебування Холодницького на посаді прокурора”, – підкреслює ЦПК.

Голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін вважає, що така “маніпуляція” нормами закону про прокуратуру дарує Холодницькому повний імунітет від звільнення.

“Зафіксувавши у висновку правдивість всіх звинувачень, КДКП згідно закону не просто має право – а зобов’язане рекомендувати звільнити Холодницького з посади прокурора”, – наголошує він.

Центр протидії корупції направив листа до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів із закликом не маніпулювати законом та звільнити Назара Холодницького з посади керівника САП “через встановлення фактів грубих правопорушень в його діях”.

Як повідомлялося, у підготовленому, але ще не ухваленому висновку комісії прокурорів щодо керівника САП Назара Холодницького рекомендується накласти на нього догану та не звільняти.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"