НОВИНИ

16.05.2024

15.05.2024

14.05.2024

10.05.2024

09.05.2024

08.05.2024

07.05.2024

РУБРИКАТОР

Адвокати стурбовані, що поліцейський, який побив їх колегу, ніяк не постане перед судом

07.12.2020

Влітку цього року спільноту сколихнув черговий випадок незаконного застосування сили працівником патрульної поліції. Жертвою насильства з боку поліцейського став київський адвокат.

«Поліцейський безпричинно почав до мене чіплятися, а згодом і наносити тілесні ушкодження», — згадує події того дня потерпілий. Далі поліцейський, намагаючись приховати сліди злочину, затримав правозахисника, одягнувши на нього кайданки начебто під приводом того, що саме адвокат, який прибув до клієнта надавати правничу допомогу, порушував громадський порядок.

Такі дії працівника патрульної поліції викликали суспільний резонанс як серед адвокатської спільноти, так і серед правоохоронців. Як повідомив на своїй сторінці у ФБ Комітет захисту професійних прав адвокатів та реалізації гарантій адвокатської діяльності Ради адвокатів Київської області, невдовзі Державне бюро розслідування відкрило кримінальне провадження відносно працівника поліції, а згодом вручило йому підозру у вчиненні злочину, передбаченого ст.365 Кримінального кодексу.

Слідчими ДБР було оперативно проведено розслідування та скеровано обвинувальний акт до Броварського міськрайонного суду за місцем скоєння злочину. Однак, попри те, що обвинувальний акт передано до суду ще у серпні цього року, дотепер так і не було проведене підготовче судове засідання у справі.

Як повідомляють адвокати, які представляють потерпілого у справі, судові засідання постійно зриваються під різними приводами. Дійшло до того, що обвинувачений із своїм захисником перестали ходити на слухання, цим самим демонструючи неповагу до суду, або ж, маючи комунікацію з судом, заздалегідь знали, що засідання у справі не відбудеться.

Як повідомили «ЗіБ» власні джерела, наступне засідання у справі навіть не призначено. Тобто немає дати розгляду справи, через що представники потерпілого побоюються, чи зможе суд забезпечити неупереджений, а головне  швидкий розгляд справи.

Комітет захисту прав адвокатів на офіційній сторінці в ФБ повідомив, що у наступне засідання делегує більше адвокатів аби врешті решт поліцейський, який вчиняв незаконні дії відносно їх колеги, постав перед судом та поніс справедливе покарання.

Водночас, колеги, які представляють інтереси потерпілого, переймаються, що ця справа може мати такі ж самі перспективи, як і справа щодо вбивства адвоката Юрія Ігнатенка, яка 5 років поспіль розглядалась у Броварському суді. Тоді частину матеріалів було знищено, з приводу чого правоохоронцями відкрито кримінальне провадження та наразі проводиться досудове розслідування.

Як тоді повідомляли ЗМІ, реанімувати справу вдалось лише після передачі її до Дніпровського райсуду столиці, який за 9 місяців ухвалив обвинувальний вирок вбивцям адвоката. Тобто, за 9 місяців столичний райсуд зробив те, що у Броварах не змогли зробити за більш як 5 років.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"