НОВИНИ

17.05.2024

16.05.2024

15.05.2024

14.05.2024

10.05.2024

09.05.2024

08.05.2024

РУБРИКАТОР

«Адвокатів спонукають до мовчання, до бездіяльності в суді» – голова НААУ

14.11.2023

Останнім часом все частіше розробляються ініціативи, які загрожують принципам адвокатської діяльності. Серед них – ідеї наділення суддів додатковими повноваженнями впливу на адвокатів. Про це інформує НААУ.

Активний адвокат майже завжди є подразником для суду. І намагання тлумачити діяльність із захисту прав людини як зловживання процесуальними правами (що пропонують сьогодні деякі парламентарі) є знищенням ідеї справедливого судочинства. Таку думку висловила голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова під час вітальної промови на XІІI Міжнародній науково-практичній конференції «Адвокатура: минуле, сучасність та майбутнє».Л.Ізовітова навела окремі положення проекту закону №5661 та деяких інших законодавчих ініціатив, де з метою пришвидшення розгляду судами справ пропонується притягати адвокатів до відповідальності за так зване зловживання процесуальними правами. Йдеться про штрафування безпосередньо суддями або ж констатацію ними факту зловживання (замість встановлення ознак проступку) та передачі відповідної ухвали для виконання дисциплінарними органами адвокатури.

Такі проекти фактично наділяють суддів додатковими повноваженнями впливу на адвокатів, чим  спотворюється існуюча модель незалежної адвокатури, а дисциплінарні процедури відносно адвокатів заміщуються прямим судовим втручанням, – вважає голова НААУ, РАУ.

«Отже на законодавчому рівні  ми відстежуємо  спроби підмінити незалежні дисциплінарні органи адвокатури судом. При цьому у зацікавленій для суду позиції», – зауважила вона. – Адвокатів спонукають до мовчання, до бездіяльності в суді. По суті це потуги до знищення правозахисної функції адвокатури».

Саме тому у НААУ постійно моніторять наявні проблеми адвокатської діяльності, аналізують їх та виробляють ефективні шляхи їх подолання.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"