НОВИНИ

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

РУБРИКАТОР

Адвокат Демчини виграв позов до САП

16.01.2019

Адвокат першого заступника голови Служби безпеки України Павла Демчини Роман Александрук виграв позов до Спеціалізованої антикорупційної прокуратурі за відмову відповідати на адвокатський запит.

Відповідне рішення ухвалив Окружний адміністративний суд міста Києва ще 19 жовтня 2018 року, але саму постанову оприлюднили в реєстрі лише 10 січня 2019 року, повідомляє «Слово і Діло».

Як вказується в документі, адвокат Демчини подав позов до САП, в якому просив: визнати протиправною бездіяльність САП, яка полягає в ненаданні відповіді на адвокатський запит; визнати протиправними дії САП з передачі цього адвокатського запиту до Національного антикорупційного бюро; зобов’язати ГПУ надати відповідь на запит адвоката Демчина, а саме: надати відомості про дату і час реєстрації в НАБУ заяви першого заступника голови СБУ про вчинення кримінальних злочинів; дату і час внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей, викладених у цій заяві; номер кримінального провадження та інших даних з ЄРДР; завірену копію виписки з ЄРДР у справі Демчини; дати та часу внесення до ЄРДР відомостей за фактом незаконного збагачення першого заступника голови СБУ, інформація про які оприлюднено на сайті НАБУ; номера цього провадження; підстави, на яких внесені відомості до ЄРДР і копії виписки з реєстру у цій справі.

Вивчивши матеріали, суддя Юлія Шрамко частково його задовольнила. Вона вказала, що якщо учасник справи без поважних причин не надасть докази на пропозицію суду для підтвердження обставин, на які він посилається, суд вирішує справу на підставі наявних доказів. Таким чином, з системного аналізу вищевикладених норм і з’ясованих судом обставин слід, що позов адвоката Александрука до САП про визнання протиправними дій та бездіяльності, зобов’язання вчинити дії є таким, що підлягає задоволенню частково.

Так, суд визнав протиправною бездіяльність САП щодо невідповіді на запит; визнав протиправним надсилання цього запиту із САП до НАБУ, а також зобов’язав Генеральну прокуратуру надати відповідь на цей запит.

Нагадаємо, Демчина заявив, що НАБУ склало йому підозру в незаконному збагаченні. Пізніше в Національному бюро підтвердили цей факт. Також САП оприлюднила текст підозри Демчині.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"