НОВИНИ

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

РУБРИКАТОР

Прокурор Офісу генпрокурора втратив посаду, бо напідпитку їхав за кермом

01.03.2024

Співробітника Офісу Генерального прокурора притягнули до дисциплінарної відповідальності, застосувавши стягнення у вигляді звільнення з посади в органах прокуратури. Про це йдеться у рішенні Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів від 21 лютого. Дмитро Романюк обіймає посаду прокурора відділу екстрадиції управління правової допомоги, екстрадиції та міжнародної взаємодії Департаменту міжнародно-правового співробітництва Офісу Генерального прокурора. В органах прокуратури він працює із 2010 року.

25 серпня 2023 року на спецлінію «102» надійшов виклик щодо можливого керування водієм у стані алкогольного сп’яніння. Працівники патрульної поліції на Дарницькій площі у місті Києві зупинили автомобіль Tesla, за кермом якого був Романюк.

Водія доставили до  комунального некомерційного підприємства «Київська міська наркологічна клінічна лікарня» Соціотерапія». Там Романюк погодився пройти огляд на стан алкогольного сп’яніння за допомогою газоаналізатора «Драгер».

Але водночас начебто затягував процедуру, бо неправильно видихав повітря через мундштук, тому прилад результату не показав. Після виконання настанов лікаря  Романюк правильно видихнув повітря і «Драгер» показав 2.02 проміле алкоголю.

Інспектори патрульної поліції повідомили, що Романюк спілкувався стримано і ввічливо, на правоохоронців не впливав

Дії водія не створили аварійної ситуації.

Сам прокурор пояснив,  що 25 серпня 2023 року о 17 год 04 хв у місті Києві було оголошено повітряну тривогу, яка закінчилась о 17 год 36 хв, та о 18 год 00 хв сигнал небезпеки оголосили повторно. Через психологічну тривогу, враховуючи закінчення робочого дня і тижня, нібито не плануючи їхати на автомобілі додому, прокурор вжив у кафе незначну кількість горілки. Однак він живе на лівому березі столиці, під час тривоги вагони метрополітену не їдуть на лівий берег, а також у звʼязку з неможливістю викликати таксі і неясністю часу закінчення повітряної тривоги, наближенням і комендантської години, він вирішив їхати додому на автомобілі.

Романюк підтвердив, що погодився пройти огляд у лікаря, але начебто хотів здати зразки крові, проте лікар-нарколог запропонував газоаналізатор. Декілька спроб перевірки за допомогою газоаналізатора не дали ніяких результатів. Тому він запропонував лікарю здати зразки своєї крові. Але лікар, застосовуючи сарказм, запропонував замість крові взяти спинномозкову рідину, кажучи знову пройти тестування на газоаналізаторі.

Комісія вважає, що поведінка Романюка дискредитувала його особисто та завдала шкоди репутації і авторитету прокуратури. Грубе порушення правил прокурорської етики відбулось, зокрема, й з огляду на невиправдане затягування прокурором проходження освідування на стан сп’яніння. Відеозаписи нагрудних камер поліцейських не підтверджують, що прокурор наполягав на відборі у нього зразків крові.

Прокурор керував автомобілем у стані алкогольного сп’яніння із перевищенням допустимої норми у більше ніж десять разів, наражаючи на небезпеку інших учасників дорожнього руху та пасажирку автомобіля — свою колегу.

Комісія дійшла висновку, що Романюк заслуговує на звільнення з посади.

Адмінпротокол про водіння Романюком у стані алкогольного спʼяніння скерували до суду, але на момент засідання Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів судового рішення ще не було.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"