НОВИНИ

02.05.2024

01.05.2024

30.04.2024

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

РУБРИКАТОР

Поліціянта-колаборанта з Каховки заочно засудили до 14 років вʼязниці

13.11.2023

Центральний районний суд міста Миколаєва визнав жителя Херсонської області винним у колабораціонізмі (вирок від 1 листопада).

Йдеься про колишнього помічника чергового відділення поліції № 1 Каховського райвідділу поліції Івана Денисюка.

На початку квітня минулого року він обійняв посаду «заступника начальника відділу суспільної безпеки» так званої «народної поліції» в окупованому місті Каховка Херсонської області.

У Telegram є відеосюжет від 9 квітня 2022-го, в якому Денисюк дає інтервʼю про початок роботи «народної поліції», комплектацію штату, забезпечення правопорядку, прийом заяв від громадян, на відео показано будівлю відділення поліції і звернення громадянина до чергової частини.

Також 20 квітня минулого року на сайті rusnewstoday-24 вийшла публікація, в якій Денисюк наводить критерії відбору до окупаційної поліції у місті Каховка.

У вироку наведені показання колишніх співробітників Денисюка, надані слідчому судді. Про перехід обвинуваченого на бік окупантів стало відомо з телеграм-групи, в яку входили співробітники, що залишилися в Каховці. Денисюк написав, що до нього додому прийшли люди з автоматами та сказали, що він буде працювати у них.

Начальник Каховського відділення поліції № 1 розповів, що після команди на збір та евакуацію він виїхав до Миколаєва. Але через обстріл деякі працівники повернулись до  Каховки і для спілкування створили групу в телеграм-каналі. У групі Денисюк повідомив, що до нього приходили окупанти, забрали до адміністрації, відібрали зброю та запропонували роботу. Потім свідок бачив відео, на якому Денисюк з робочого кабінету начальника оголошував про набір до нової поліції. Як до працівника до обвинуваченого нарікань не було, про наміри перейти на сторону окупаційної влади він раніше не говорив.

Ще один поліціянт повідомив, що Денисюк писав йому в приват, виказуючи занепокоєння, дезорієнтацію та зневіру у перемозі, говорив, що треба якось далі жити та співпрацювати з окупаційною владою, але він не надав уваги такій пропозиції і більше той його ні до чого не закликав. Пізніше свідок побачив відео, на якому Денисюка представлено як заступника начальника відділу окупаційної поліції.  Начальник наказав свідкові звʼязатися із Денисюком перевірити інформацію і в разі її підтвердження, відібрати у Денисюка жетон та посвідчення. Свідок зустрівся із Денисюком і той сказав, що бажає працювати на стороні ворога, після чого свідок відібрав у нього службове посвідчення, жетон та рапорт на звільнення. Денисюка офіційно звільнили 1 квітня 2022-го за власним бажання, згідно з рапортом.

Інший свідок показав, що Денисюк у середині березня минулого року пропонував йому разом поїхати до представників РФ у Новій Каховці, повідомити, що вони працівники української поліції та почати працювати з ними. Свідок відмовився і потім дізнався, що колега працює на окупантів, та заблокував його контакт.

Денисюк не затриманий і оголошений у розшук.

Йому заочно присудили 14 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Також засудженому заборонили на 15 років обіймати посади в органах державної влади та місцевого самоврядування.Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"