НОВИНИ

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

РУБРИКАТОР

Окупаційна прокурорка Станиці-Луганської за колабораціонізм отримала 14 років тюрми

20.06.2023

Луцький міськрайонний суд Волинської області визнав винною у колабораційній діяльності 33-річну Ірину Сапельнікову із Станиці-Луганської. Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на вирок від 14 червня.26 лютого минулого року Станицю-Луганську захопили російські збройні формування «ЛНР», які від 3 березня незаконно створили адміністрацію і органи окупаційної влади, в тому числі і «прокуратуру».

У квітні 2022 року Сапельнікова почала працювати помічником прокурора в незаконно створений прокуратурі.

У суді допитали діючу прокурорку Станично-Луганського відділу Щастинської окружної прокуратури Луганщини, яка через російське повномасштабне вторгнення переїхала до Києва. У соцмережах вона побачила відео, що так звані «ЛНР» створили свій орган прокуратури і новообраних працівників привели до присяги.

На відео свідок впізнала свою знайому Сапельнікову, яка у 2014 працювала в поліції. У сюжеті звучав гімн «ЛНР» і було видно її символіку й прапор РФ, на фоні яких  Сапельнікова у військовій формі проголошувала текст присяги.

Обвинувачена також вільно виступає на різних російських заходах, таких як «Международная акция «Сад Победы», де прославляє діяння держави-агресора і тимчасову окупацію території України.

Сапельнікову помітили на фото поїздки окупаційних прокурорів Станиці-Луганської до центру соціальної реабілітації дітей з інвалідністю «Відродження» з нагоди Міжнародного дня захисту дітей 1 червня 2022 року. Також вона брала участь у поїздці з метою надання гуманітарної допомоги дітям-переселенцям із зони бойових дій.

Суд відбувся за відсутності обвинуваченої, яка переховується від слідства і суду. органів.

У липні-листопаді 2014-го Сапельнікова працювала дізнавачем та слідчим Станично-Луганського районного відділу ГУМВС України у Луганській області. Її звільнили за порушення дисципліни.

Адвокат обвинуваченої говорила, що неможливо встановити чи діяла жінка умисно, у стані крайньої необхідності, під впливом фізичного або психологічного примусу чи в умовах виправданого ризику. На думку захисника, Сапельнікову неналежним чином повідомили про здійснення досудового розслідування та судового розгляду щодо неї, тому всі надані суду та докази є неналежними та недопустимими.

Однак суд вважає, що заходи щодо дотримання прав обвинуваченої є достатніми. Фото і відеоматеріали свідчать, що жінка вільно виступає на різного роду заходах з нагоди державних свят країни-агресора і Це є беззаперечним доказом невимушеності її поведінки, відсутності будь-якого примусу і добровільності таких дій.

Сапельнікову засудили до 14 років позбавлення волі з конфіскацією майна, заборонивши на 15 років обіймати посади у правоохоронних органах. Покарання вона відбуватиме з моменту фізичного затримання.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"