НОВИНИ

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

РУБРИКАТОР

21 правоохоронця Харківщини звільнили за роботу з окупантами під час війни

13.09.2022

Про роботу правоохоронців в окупації Суспільному розповів начальник обласного управління поліції Володимир Тимошко.

“Нині повідомлено про підозру (ці люди вже звільнені) 21 працівнику поліції — ці люди вже ніколи більше у поліції працювати не будуть. Ще ми підозрюємо 40 працівників, які можливо причетні до різного роду співпраці з окупантами. Бувають різні випадки. Ми знаходимо різні форми катувань стосовно поліцейських та їхніх родичів”, — говорить Тимошко.

Понад 50% поліцейських, які опинилися в окупації, згодом виїхали на підконтрольну територію.

“Був наказ виходити з окупованих територій. Я звільнив всіх, хто станом на 1 червня не виїхав звідти. Після звільнення 20 людей виїхали, ми провели стосовно них ретельну перевірку, через опитування у тому числі місцевого населення, поліграф усі пройшли. І я надіслав клопотання про поновлення цих працівників у поліції”, — говорить Тимошко.

Зрадники — це ті, хто вчиняє активні дії, хто свідомо допомагає окупантам

“Поліцейський, який не вийшов з окупованої території, бо у нього батьки з інвалідністю, він зрадник чи ні? Ні, він не зрадник. Зрадники — це ті, хто вчиняє активні дії, хто свідомо допомагає окупантам. Якщо поліцейський, коли територію окупували, перевдягнувся у цивільний одяг, сховав зброю, яка була видана, не вчиняв жодних дій щодо співпраці з окупантами, він не зрадник”, — каже Тимошко.

Мені є чим пишатися

Тимошко розповів про поліцейського, який тричі намагався виїхати з окупованої території.

“Він не зміг вийти, вдався до обману окупантів, приїхав до Печенізької дамби, взяв до себе жінку з дитиною, купив недорогу машину. Сказав окупантам, що підвезе жінку лише до дамби. Окупанти його пропустили, не думали, що він залишить машину. Він привіз жінку, кинув машину на окупованій території і перейшов на підконтрольну Україні територію”, — говорить начальник поліції.

“Мені є чим пишатися, пишатися багатьма фактами поведінки поліцейських на території, яка зараз тимчасово окупована. Це люди, які можуть заслуговувати на державні нагороди. Але зараз про це я казати не можу”, — говорить Тимошко.

За час повномасштабної війни від вибухових та інших травм загинули дев’ятеро працівників поліції, говорить Тимошко. Понад 80 правоохоронців — поранені.

Що відомо

За пів року повномасштабного вторгнення РФ правоохоронці вели розслідування щодо поліцейських, які могли піти на співпрацю з окупантами. У липні прокуратура оголосила про підозру у держзраді колишній поліцейській з тимчасово окупованого Куп’янська, яка працювала криміналісткою. Також прокуратура повідомила про підозру у держзраді поліцейській, яка супроводжувала колону РФ в місто, а також двом поліцейським, які під час тимчасової окупації міста Росією передали військовим РФ табельну зброю та набої до неї.

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"