НОВИНИ

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

РУБРИКАТОР

2,5 роки за гратами отримали двоє поліцейських, які не відреагували на побиття свого колеги

18.03.2024

Новозаводський районний суд міста Чернігова визнав двох колишніх правоохоронців винуватими у службовій недбалості (вирок від 27 лютого).Ввечері 1 жовтня 2021 року двоє поліціянтів на машині патрулювали місто. У машині також знаходилась їхня колега, яка не була на службі і попросила підвезти її до аптеки. Приблизно о 23 годині 25 хвилин у Чернігові навпроти супермаркету «АТБ», що по вулиці Незалежності, 10, між групою молодих хлопців і двома чоловіками з ознаками алкогольного спʼяніння стався конфлікт.

Як згодом розповідав товариш загиблого, того вечора вони відпочивали, вживаючи алкоголь, і дорогою додому хотіли купити цигарки. На вході у магазин його друг зробив зауваження юнакові і почалась словесна перепалка, яка перейшла в штовханину. Нападниками були четверо молодиків, троє з яких неповнолітні. Розуміючи, що сили нерівні, чоловіки стали тікати на протилежний бік вулиці. При цьому один із них упав і хлопці його обступили.

Поліціянти підійшли до учасників події. Чоловік, котрий лежав на землі, сказав, що його били, що було «10 на одного». Також пролунала фраза, що напали співробітника поліції. Поспілкувавшись із присутніми, патрульні повернулися у машину і поїхали геть.

Коли поліція поїхала, молодики схопили чоловіка відвели його на пустир і там забили до смерті. Другий чоловік залишився живий, хоча його також побили.

Патрульних звинуватили в тому, що вони допустили службову недбалість, а саме не допомогли особі, які заявила про загрозу особистій безпеці. Місце події поліціянти полишили без поважних причин. При цьому їх колега, яка сиділа в машині, зняла те, що відбувалося, з вікна на мобільний телефон, у тому числі, що один із патрульних, покидаючи місце сутички, кинув у бік нетверезого чоловіка, якого потім убили, зневажливу фразу: «Если оно конченое, так оно конченное». Загиблим виявився співробітник поліції, який відпочивав у позаробочий час.

У судовому засіданні обвинувачені не визнали себе винними. Говорили, що бійки при них не було, видимих тілесних ушкоджень ніхто не мав. Один із хлопців пояснив їм, що пʼяний почав безпідставно чіплятись до його товариша. Нетверезого чоловіка знайомий почав відводити у бік, а той при цьому кричав: «10 на 1», хоча це не відповідало дійсності, бо полі зору патрульних було тільки четверо хлопців. Посвідчення поліцейського потерпілий не показував і про своє місце роботи, начебто не говорив, хоча на відео, яке зняла очевидиця, чутно, що хтось каже, що бʼють поліцейського. Патрульні наказали хлопцям іти додому, думаючи, що конфлікт вичерпано.

Після того, як поліція поїхала, протягом 15 хвилин на лінію 102 надійшло три звернення про бійку. Охоронець магазину «АТБ» повідомив, що чотири неповнолітніх намагаються витягти з магазину чоловіка в стані алкогольного спʼяніння. Місцева жителька заявила, що навпроти будинку відбувається бійка між 20 чоловіками. Ще один громадяни поінформував, що за будинком, де гаражний автокооператив, на поляні триває бійка за участі близько 5 осіб і чутно крики.

Двох колишніх співробітників поліції за службову недбалість засудили до 2,5 років позбавлення волі із забороною  на 2 роки працювати в правоохоронних органах.

У червні 2023-го двох нападників засудили за умисне вбивство  до 15 і 12 років увʼязнення. Двоє інших оголошені у розшук.

Початково усі четверо утримувалися під вартою. Але в березні 2022-го в умовах повномасштабного вторгнення їм не продовжили запобіжний захід. Коли активна фаза бойових дій у Чернігові закінчилася, у квітні один виїхав до Польщі, а другий із родиною  у невідомому напрямку.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"