НОВИНИ

02.05.2024

01.05.2024

30.04.2024

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

РУБРИКАТОР

14 років вʼязниці заочно отримав колаборант, який очолював Голопристанську виправну колонію

23.06.2023

Соснівський районний суд міста Черкаси визнав винним у колабораціонізмі колишнього заступника начальника одного з відділів «Голопристанської виправної колонії (№ 7)» ( вирок від 14 червня ).

39-річний Василь Коваль родом з Херсона і мешкав там на момент повномасштабного російського вторгнення. З 2001 року він служив у Державній кримінально-виконавчій службі.

У другій половині травня 2022 року Коваль став в.о. начальника так званої «Голопристанской исправительной колонии управления исполнений наказаний по Херсонской области». Проте вже під кінець липня російська окупаційна влада звільнила його з посади.

На сьогодні встановити точне місцезнаходження Коваля не вдалося. За останньою інформацією, в листопаді 2022 року він виїхав до окупованого Криму, звідки перемістився у невідомому напрямку.

У суді як свідок виступив колишній поліцейський. Він підтвердив, що Коваль обіймав посаду в окупаційний пенітенціарній службі. Після 24 лютого свідок якийсь час залишався в Херсоні, займався господарською діяльністю. Також він збирав інформацію про працівників правоохоронних органів, які перейшли на бік ворога, бо для цього мав всі необхідні навички. Пізніше, отримавши поранення в ногу, свідок чого виїхав на підконтрольну Україні територію.

Інший свідок також ідентифікував колаборантів із числа співробітників пенітенціарної системи, серед яких був і Коваль. Останні 15 років свідок проживав у Херсоні і має багато товаришів у правоохоронних органах. В умовах окупації він начебто неодноразово виконував різні завдання українських спецслужб. Але після успішного виконання одного із завдань був розкритий та оголошений у розшук окупантами, а тому в червні 2022-го виїхав на підконтрольну територію України.

Розгляд справи відбувся за відсутності Коваля, який переховується від слідства і суду.

Адвокат просив його підзахисного виправдати. На його думку, винуватість не підтверджена належними доказами, а частина свідків дали показання із чужих слів.

Коваля засудили до 14 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Також йому на 15 років заборонено обіймати посади у правоохоронних органах України, в органах державної влади, місцевого самоврядування і в органах, що надають публічні послуги. Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"