НОВИНИ

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

РУБРИКАТОР

109 днів за гратами, 2,5 років слідства, 700 тисяч компенсації – поліція сплутала програміста з хакером

15.02.2021

Hacker using laptop. Lots of digits on the computer screen.

Печерський  районний суд Києва присудив громадянину 700 тисяч гривень компенсації моральної шкоди, завданої незаконними діями органів досудового слідства і прокуратури. Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на рішення від 19 січня.

У червні 2016 було зареєстроване кримінальне провадження щодо сприяння діяльності терористичних організацій ЛДНР та їх фінансування.

3 січня 2017 Україна перейняла кримінальну справу від Федеративної Республіки Німеччина. У результаті у провадженні щодо сприяння і фінансування терористичної організації змінили фабулу на на шахрайські дій транснаціональної групи хакерів – Avalanche. 5 січня 2017 підозру повідомили київському програмісту.

Чоловік перебував у статусі підозрюваного майже 2,5 роки, з них у слідчому ізоляторі – 109 днів, а 183 дні – під домашнім арештом. Пізніше Генеральна прокуратура закрила кримінальне провадження у зв’язку із не встановленням достатніх доказів для доведення винуватості особи в суді і вичерпні можливості їх отримати.

З’ясувалося, що єдиною причиною переслідування стало те, що у програміста нікнейм Grower співпав с нікнеймом хакера, якого розшукувала німецька прокуратура.

З публікацій в ЗМІ відомо, що українським правоохоронцям таки вдалося арештувати головного організатора кібермережі Avalanche. Щодо позивача, то його помилково вважали адміністратором мережі.

У міжнародному розслідуванні брало участь американське ФБР. Його спеціалісти зламати листування учасників Avalanche і встановили, що їх мережу адмініструє особа з псевдонімом Grower.

Прокуратура Німеччини звернулась в Головне управління Нацполіції України з проханням встановити особу цієї людини.

Для встановлення особи хакера українські правоохоронці скористалися пошуком в інтернеті. Нікнейм Grower співпав із нікнеймом, який програміст вказав у своєму профілі Вконтакте.

Такі дані, як нікнейм, освіта і робота в IT-компанії переконали поліцію, що і це і є та сама людина. Суд на підставі таких доказів помістив чоловіка під варту.

Лише 19 квітня 2019, тобто через понад 2 роки, ГПУ закрила справу, офіційно визнаючи, що доказів недостатньо.

ГПУ заперечувала проти компенсації, пояснюючи, що  спірні дії проводилися українською поліцією за запитом про надання міжнародної правової допомоги Федеративній Республіці Німеччина. Виконувалися слідчі дії, зазначені в ордері ФРН про арешт з поміщенням у слідчий ізолятор та оголошення у міжнародний розшук. ГПУ вважає, що чоловік мав право на відшкодування шкоди з боку ФРН, а вимога про компенсації від держави Україна є необґрунтованою. Але суд з цим не погодився.

Програмісту присудили 700 тисяч гривень моральної шкоди і 13 тисяч гривень витрат на правову допомогу. Гроші будуть виплачені за рахунок державного бюджету України. Рішення ще не остаточне і може бути оскаржене.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"