1000 гривень за метр: перша двадцятка київських суддів за площею нерухомості

15.05.2020

Столичні судді купують котеджі під Києвом нібито за 1000 грн/метр, залишають за собою службові помешкання та отримують матеріальну допомогу від держави, навіть маючи в активах понад мільйон доларів.

Цензор.НЕТ ознайомився із деклараціями усіх суддів Апеляційного суду міста Києва, Господарського суду міста Києва, а також Голосіївського, Дарницького, Деснянського, Дніпровського, Печерського, Подільського, Святошинського, Солом’янського і Шевченківського районних судів. Зупинилися ми на тих, хто згадав у своїх деклараціях понад 500 кв.м нерухомості.

Варто зазначити, що судді, наприклад, сумно відомого Печерського суду – просто діти порівняно з тими, хто здійснює правосуддя у Господарському суді столиці. 9 з 20 суддів у нашому рейтингу – саме звідти, як і суддя, що посіла перше місце.

 

ВІД 500 ДО 700 КВ.М. ВП’ЯТЕРО ЗАНИЖЕНІ ЦІНИ, СЛУЖБОВІ КВАРТИРИ, НЕ ЗОВСІМ ЗАДЕКЛАРОВАНИЙ БУДИНОК ТА 400-МЕТРОВИЙ МАЄТОК СИНА-СТУДЕНТА

20.ОЛЕГ ВАСИЛЬЧЕНКО, ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. КИЄВА. 516 КВ.М

За даними Держкомстату, площа житла, яка в середньому припадає на одного українця, становить 23 кв.м. У більшості суддів, звичайно, є родичі – однак навіть у найскромнішого судді з тих, хто увійшов до нашого рейтингу, Олега Васильченка, площа нерухомості на одного з трьох (враховуючи, звичайно, і самого суддю) членів родини перевищує середній показник у 7 разів, і замість 23 кв.м становить 172 кв.м.

Олег Васильченкоголова Подільського районного суду столиці, у 2020 році декларацію за 2019 рік на момент підготовки цієї статті чомусь іще не подавав. Але у його попередній декларації згадуються квартира у Києві площею 109,2 кв.м. (власність судді), будинок у Гатному під Києвом площею 258,4 кв.м. (дружини судді), квартира у Києві площею 96,8 кв.м. (власність дружини та, схоже, її батьків) та квартира у Катюжанці (Вишгородський район Київської області) площею 52 кв.м, яка записана на сина судді. Між іншим, батько судді до 2014 року був заступником голови Катюжанської сільської ради.

 Будинок Васильченка у Гатному

Також голова районного суду задекларував 1494 кв.м землі у Гатному, 1200 кв.м у Чабанах, 48 234 кв.м у Криничках (Балтський район Одеської області) та 39 300 кв.м. у Сабатинівці (Благовіщенський район Кіровоградської області).

19.ОЛЕНА МАЗУРИК, АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД М. КИЄВА. 553 КВ.М

Під час переатестації у грудні 2016 року суддя апеляційного суду Києва Олена Мазурик змушена була відповісти комісії на безліч запитань, які стосувалися її чоловіка – Володимира Мазурика, який свого часу займав посаду заступника прокурора Запорізької області. Комісію цікавили і його позики, і його нерухомість, придбана, за словами Олени Мазурик, для готельного бізнесу… Але за наявності у чоловіка бізнесу – готельного або будь-якого іншого – комісію цікавило, чому ж тоді у деклараціях не зазначені прибутки від його підприємницької діяльності.

Відтоді підозрілого бізнесмена Володимира Мазурика у деклараціях судді – починаючи з декларації за 2017 рік – як члена родини судді більше немає. Чи є він у житті Олени Федорівни ми, звичайно, не знаємо – однак точно знаємо, що нерухомості їй тепер доводиться описувати менше, і запитань до неї також може бути менше.

У поданій 18 березня цього року декларації судді нерухомості зазначено “лише” 556 метрів. Це будинок у Запоріжжі площею 307 кв.м. (власність судді), квартира у Києві площею 55,5 кв.м. (власність судді), ще одна квартира у столиці площею 82,5 кв.м. (власність Володимира Мазурика, яка знаходиться у “фактичному користуванні” пані Олени) та ще одна квартира у столиці площею 108,4 кв.м (спільна власність Олени Мазурик, Володимира Мазурика та Романа Володимировича Мазурика – імовірно, їхнього сина).

Також у декларації Олени Мазурик є земельна ділянка у Запоріжжі, власність територіальної громади, яка знаходиться у судді на “утриманні” – це 953 кв.м.

18.СЕРГІЙ МУДРИЙ, ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД М. КИЄВА. 553 КВ.

Сергій Мудриймає у розпорядженні будинок площею 323 кв.м у Забір’ї (Києво-Святошинський район, спільна власність із дружиною – будинок на фото вище), квартири у Києві площею 71,7 кв.м та 142,8 кв.м (спільна власність), і також у спільній власності – два машиномісця 8.1 та 8.2 кв.м.

Під час переатестації Сергій Мудрий пояснював, що гроші на придбання будинку у 2009 році йому довелося позичити у “старого товариша”, а також продати квартиру і автомобіль. На момент переатестації він позику ще, за його словами, не повернув. Зате після цього зміг придбати собі нові авто: Lexus GS350 2013 року випуску у 2014 році та Lexus RX300 2019 року у 2019-му.

Ділянки Мудрого – це 2263 кв.м у Забір’ї, 2000 кв.м у Рожнах (Броварський район області), 2484 кв.м. на Чернігівщині та 2505 на Черкащині.

17.КОСТЯНТИН ПРИХОДЬКО, АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД М. КИЄВА. 560 КВ.М

Костянтин Приходько задекларував будинок площею 336 кв.м у селі Гора (Бориспільський район Київської області, власність дружини судді), три квартири у Борисполі – площею 37,2 кв.м (власність дружини), 37,1 кв.м (також належить дружині) та 71,6 кв.м. (власність судді), а ще 79 кв.м квартиру у Чубинському Бориспольського району (спільна власність).

Любов до Борисполя та його околиць пояснюється просто: раніше Приходько працював у Бориспільському міському суді. Дружина судді, яка володіє практично усією нерухомістю подружжя – приватний нотаріус. Її зазначений у останній річній декларації судді річний прибуток – лише 125 тис. грн проти зароблених чоловіком 1,7 млн.

Задекларована подружжям земля – 1200 кв.м у Іванкові Бориспольського району, 1000 та 500 кв.м у селі Гора, 1200 кв.м у селі Вишеньки.

16.ВАЛЕНТИНА НОВИК, СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. КИЄВА. 584 КВ.М

Суддя Валентина Новик декларує три квартири у Києві – це 70,6 кв.м. (спільна власність її, чоловіка та сина), 48 кв.м. (власність судді), 48,3 кв.м. (власність сина), а також машиномісце у підземному паркінгу 27 кв.м. (власність чоловіка) і житловий будинок у Козині площею 391 кв.м. Останній за документами належить синові судді Богдану. Судячи з декларації матері, він студент КНУ – у графу “Доходи” суддя не забула додати і отриману ним стипендію.

Будинок сина судді знаходиться у котеджному містечку у Козині, проте який саме з тамтешніх будинків належить студенту точно визначити ми не змогли.

В’їзд до котеджного містечка

 Земля у декларації Новик – це 860 кв.м у Малій Солтанівці (Васильківський район Київської області), 1500 та 446 кв.м у Козині (Обухівський район Київської області, обидві ці ділянки записані на Богдана Новика), 1093 кв.м у селі Рожівка (Броварський район Київської області), а також 26263 та 10819 кв.м у селі Переспа на Волині.

15.ТЕТЯНА ЩАСНА, ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. КИЄВА. 585 КВ.М

Суддя Дарницького районного суду Тетяна Щасна у декларації згадує квартири у Києві площею 61,1 кв.м та 49,7 кв.м (обидві – власність судді), будинок площею 350 кв.м. у селі Петропавлівське (у деяких джерелах – Петрівське, Бориспільський район Київської області, це власність чоловіка судді) та гараж у Києві площею 32 кв.м. (власність чоловіка). Однак цього родині, імовірно, не вистачає – тому що Тетяна Щасна досі користується і службовою квартирою площею 93 кв.м у столиці, наданою їй у користування у 2002 році (до придбання родиною наявної зараз нерухомості).

Задекларована суддею земля – це ділянка площею 2411 кв.м. на Чернігівщині та 1500 кв.м. на Харківщині. При цьому суддя чомусь вперто не декларує ділянку у Петропавлівському – власне, ту саму, на якій розміщується будинок родини.

Зате у декларації чоловіка судді, який працює у Рахунковій палаті, можна знайти навіть дві ділянки у цьому селі.

 

14.СЕРГІЙ БАЛАЦ, ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД М. КИЄВА. 600 КВ.М

Сергій Балац декларує будинок у Хмельницькому площею 105,8 кв.м (власність судді), чотири квартири у Києві – площею 62,3 кв.м (записана на сина), 51,6 кв.м (спільна власність), 118,6 кв.м (інше право користування на підставі довіреності) та 189,3 кв.м (спільна власність), а також чотири машиномісця – 18,2 кв.м, 17.9 кв.м, 15.7 кв.м та 20,6 кв.м. Два з них у спільній сумісній власності судді та його дружини, два – в оренді.

Земельна ділянка у судді одна – це 590 кв.м у Хмельницькому.

Варто зазначити, що Балац – один з дуже небагатьох суддів, який маючи сотні квадратних метрів нерухомості серед джерел своїх річних прибутків зазначає і дохід від надання майна в оренду (у 2019 році – 973 тис.грн).

… Але водночас Балац – один з ну дуже багатьох суддів, які, маючи гідну заробітну плату та інші прибутки, а також значні грошові активи, нерухомість і так далі, чомусь стабільно отримують від держави додаткову “матеріальну допомогу”. У 2019 році Господарський суд допоміг своєму працівникові “протриматися”, видавши судді додатково 28 тис. грн.

13.ВІТА БОНДАРЧУК, ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД М. КИЄВА. 604 КВ.М

У поданій у квітні декларації Віта Бондарчук згадує квартиру у селі Софіївська Борщагівка площею 58 кв.м (власність судді) та “садовий (дачний) будинок” площею 546,6 кв.м у Ясногородці під Києвом, яким суддя користується “на підставі довіреності”. Власниця будинку – Любомира Бондарчук (це, імовірно, мати судді).

Земля, що значиться у декларації – це ділянки 130 600 та 125 400 кв.м на Херсонщині, якими також володіє Любомира Бондарчук, а Віта Бондарчук користується (цікаво, яким саме чином, тому що в оренду вона їх, принаймні офіційно, не здає). При цьому суддя не декларує земельну ділянку у Ясногородці – на якій мав би розміщуватися будинок.

Аналогічна ситуація – “користування на підставі довіреності” – і з авто судді, Range Rover Sport.

Утім, найцікавіше – це вказана у декларації Віти Андріївни вартість будинку на дату його набуття. Придбаний він був у 2018 році нібито за 568 367 грн. – тобто, за ціною 1040 грн за кв.м.

Будинок, про який ідеться, розміщений у котеджному містечку “Северинівка”. Судячи з його задекларованої суддею площі (а також місця розміщення земельної ділянки, яку суддя не задекларувала – але ми все одно знайшли її у реєстрі) це котедж типу №10, з чотирма спальнями та басейном.

На сьогоднішній день ідентичні котеджів у містечку вже не пропонуються покупцям, однак на сайті є інші варіанти. Ціни на будинки площею від 414 метрів та більше у “Северинівці” стартують від $110 тис. У квітні 2018, у час, коли рідні судді придбали котедж, курс долара був 26,3. Відповідно, нерухомість, за версією судді, обійшлася у $21 тис. – а це вп’ятеро дешевше сьогоднішніх мінімальних цін.

З додаткового прибутку Віта Бондарчук доволі стабільно декларує грошові подарунки від батька. А також, звичайно, крім заробітної плати (970 тис.грн.) отримує матеріальну допомогу від Господарського суду. У 2019 році це було 60 тис. грн.

12.ЯНА КАРАБАНЬ, ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД М. КИЄВА. 641 КВ.М

Суддя Яна Карабань одружена із Володимиром Карабанем, який до 2018 року був суддею Вищого господарського суду України, а зараз – на “довічному утриманні” держави, як зазначено у декларації дружини. У 2019 році держава виплачувала Володимиру Яковичу 727,8 тис. грн., або близько 60 тис. грн на місяць.

Яна Карабань задекларувала квартиру у Києві площею 355,6 кв.м (спільна власність судді та її сина у будинку на вул. Богдана Хмельницького в центрі), будинок у Літках площею 96,9 кв.м (Броварський район Київської області, спільна власність судді та чоловіка), службову квартиру чоловіка у Києві площею 84 кв.м, будинок площею 43 кв.м у селі Перервинці Черкаської області (спільна власність подружжя). Також чоловік судді добудовує гараж у Києві площею 62 кв.м.

Також згадуються земельні ділянки – 1103, 2500 та 35 000 кв. м на Черкащині.

11.ІЛАРІОН РУДИК, ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. КИЄВА. 656 КВ.М

Згідно з декларацією має у розпорядженні будинок площею 77,5 кв.м у столиці (часткова власність дружини), 270 кв.м. інших приміщень у Києві (власність дружини), ліжкомісце у гуртожитку (1 кв.м, на суддю), будинок у столиці площею 218 кв.м. (власником є третя особа, не зазначена у декларації) та ще один будинок у Києві площею 90 кв.м (у користуванні, найімовірніше власність батьків дружини). На додачу до цього суддя декларує два об’єкти незавершеного будівництва у Києві. Це будинки, площа яких у декларації не зазначена.

Земельні ділянки судді – це 632 та 1000 кв.м у Києві, і ще 1000 кв.м та 429 кв.м київської землі у користуванні подружжя. Ділянка 429 кв.м, схоже, належить батькові дружини судді, як і один з будинків, якими суддя офіційно користується. Загалом, хоч це і не згадується у декларації (оскільки батьки дружини не фігурують у ній як члени родини) рідні жінки судді мають у власності багато нерухомості у Києві – це і 4 квартири, одна з яких на вулиці Великій Житомирській, і 2 будинки, і нежитлові приміщення.

10.ГАЛИНА ЗАРИШНЯК, АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД М. КИЄВА. 680 КВ.М

Суддя Заришняк, яка працює у апеляційному суді з 2005 року, задекларувала квартиру у Києві площею 104,5 кв.м (квартира належить Київській міській раді, нею за договором найму користується чоловік судді), гараж 20 кв.м у Києві (власність чоловіка судді), “садовий” будинок площею 359,4 кв.м у Новосілках (власність судді).

Будинок судді у Новосілках (Києво-Святошинський район, Київська область)

У розділі об’єктів ще не завершеного будівництва фігурує ще один гараж у Києві (21 кв.м., в оренді у чоловіка) та будинок у Великій Солтанівці (площа у декларації не вказана, власність чоловіка).

Варто зазначити, що “незавершене” домоволодіння у Великій Солтанівці, записане на Анатолія Заришняка – а це свідчить про те, що у експлуатацію будинок все ж таки був введений. За даними реєстру, оформлений він був 11 березня 2020 року. Суддя Галина Заришняк свою останню декларацію подавала на 5 днів пізніше, 16 березня 2020 року, однак у ній будинок все ще залишився у розділі недобудов.

Будинок у Великій Солтанівці (Васильківський район, Київська область)

Площа будинку, згідно з документами, становить 176,6 кв.м.

Також Галиною Заришняк задекларовані земельні ділянки у Київській області: 1175 кв.м у Новосілках, 1000 кв.м у Гатному, 2376 та 200 кв.м у Великій Солтанівці.

9.ВІКТОР КИЦЮК, ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. КИЄВА. 685 КВ.

5 вересня 2017 року Вища Рада правосуддя звільнила суддю Віктора Кицюка. Але ось на дворі 2020 рік, і 20 березня 2020-го суддя Печерського суду Віктор Петрович Кицюк подає свою чергову декларацію – отже, все добре, і він працює.

На сьогоднішній день одіозний суддя, якого Верховна Рада України навіть віддавала під арешт у 2015 році, має у розпорядженні будинок у Віті Поштовій площею 259 кв.м (власність третьої особи, але “безоплатне користування”) з банею (70.2 кв.м) і альтанкою (37,2 кв.м); дві квартири у Києві площею 149,3 кв.м (“інше право користування – проживання”) та 103 кв.м. (“безоплатне користування”), а також квартиру у Сєвєродонецьку площею 66,6 кв.м (спільна сумісна власність).

У розділі незавершеного будівництва – два будинки у Білогородці, що у Києво-Святошинському районі, площею 173 та 500 кв.м. Оскільки це все ж таки недобудови, до підсумкових квадратних метрів Кицюка ми цю площу не додаємо.

Земельні ділянки Кицюка – це 716, 800 та 1381 кв.м у Білогородці, а також 1506 кв.м у Віті Поштовій. Усі ділянки – у “безоплатному користуванні”.

 

ВІД 700 ДО 1000 КВ.М. ОДНА ПОСТАНОВА ЗА 5 РОКІВ РОБОТИ

8.НІНА БАБИЧ, СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. КИЄВА. 712 КВ.М

712 кв.м нерухомості зазначила у своїй декларації Ніна Бабич, фото якої ми не знайшли. Це квартири у Києві – 71,2 кв.м (власність судді) та 44,5 кв.м. (власність чоловіка судді), гаражі та інші приміщення – 19,4, 4 кв.м, 64 кв.м. (власність судді), два будинки у Підгірцях (Обухівський район Київської області) – площею 346 кв.м (власність чоловіка судді) та 164 кв.м (власність судді). А також земельні ділянки – 578, 599 та 600 кв.м у Підгірцях.

7.РОМАН БОЙКО, ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД М. КИЄВА. 780 КВ.М

Роман Бойко декларує квартиру у Києві площею 154 кв.м (спільна власність родини), гаражі площею 8,2 кв.м та 8,1 кв.м (спільна власність), гараж площею 13,9 кв.м (власність дружини), а також гараж площею 18 кв.м, який суддя орендує, житловий будинок у селі Кременище Києво-Святошинського району Київської області площею 364 кв.м (власність дружини), садовий будинок у Кременищі площею 165 кв.м (власність дружини) і барбекю з сауною площею 49 кв.м (власність дружини).

Земельні ділянки – 884, 440 та 2499 кв.м у селі Кременище, 19 500 кв.м у Бобриці (Києво-Святошинський район Київської області), 1000 кв.м у Вишеньках (Бориспільський район Київської області).

6.ОЛЬГА КОШОВА, ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. КИЄВА. 814 КВ.М

Ольга Кошова у останню декларацію записала квартиру у Києві площею 142 кв.м (власність судді), нежитлову будівлю у столиці площею 91,1 кв.м (власність судді), житловий будинок у Горенці під Києвом площею 497 кв.м (записаний на неповнолітню доньку судді), квартиру у Ізмаїлі Одеської області площею 53,1 кв.м (спільна власність) та квартиру у Одесі площею 31,7 кв.м (“інше право користування, місце реєстрації”).

Ділянка у судді одна – це 1825 кв.м у Горенці.

 Будинок у Горенці

Раніше ЗМІ писали, що повноваження призначеної суддею на 5 років Ольги Кошової мали б закінчитися у 2014 році. Однак після цього вона все одно залишилася у суді, про що свідчила прийнята нею 28 квітня 2017 року постанова.

Згодом, 23 липня 2018 року Вища кваліфікаційна комісія судів за результатами співбесіди Кошової призначила їй “перерву” у професійній діяльності. Але за рік, у червні 2019, все вирішилося на користь судді: комісія все ж таки визнала її такою, що відповідає посаді.

На сьогоднішній день на сайті Деснянського районного суду навпроти прізвища Кошової у списку суддів стоїть відмітка “закінчився 5-річний строк повноважень”, що мало статися ще у 2014 році. Як би там не було, згідно з декларацією, поданою Кошовою 31 березня 2020 року у статусі судді Деснянського районного суду (без примітки “перед звільненням”, “після звільнення” або іншої подібної – хоча, можливо, цього разу її і дійсно звільнено), у 2019 році вона отримала у суді 516 тис. грн. заробітної плати. При цьому, що цікаво, постанова від 2017 року так і залишалася та залишається останнім свідченням її роботи у останні 5 років.

5.ІННА ОТРОШ, ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД М. КИЄВА. 869 КВ.М

Інна Михайлівна Отрош – це призначена суддею у 26 років донька Інни Олексіївни Отрош, яка очолювала Печерський суд та була членом Вищої Ради юстиції до 2014 року. Тобто, поки не втекла з України.

На сайті “Чесно” Інну Михайлівну Отрош навіть переплутали з Інною Олексіївною, її матір’ю – і поставили на сторінці Інни Михайлівни статус “звільнена 14.02.2017”. Насправді ж, 14 лютого 2017, після понад трьох років відсутності на робочому місці (!), звільнено було саме Інну Олексіївну.

А ось Інна Отрош-молодша, якій раніше оголошували перерву у суддівській діяльності, 5 березня 2020 року подала чергову декларацію як суддя Господарського суду столиці. До документу вона записала три квартири у Києві: площею 96,2 кв.м, 146,7 кв.м та 139 кв.м, два машиномісця площею 14,2 та 16,4 кв.м., а також “інше домоволодіння” площею 456,5 кв.м у Вишеньках (Бориспільський район). Вся перелічена нерухомість – власність виключно судді.

Згадується у декларації і земельна ділянка у Вишеньках – 2411 кв.м.

 

ПОНАД 1000 КВ.М. МАТЕРІАЛЬНА ДОПОМОГА ДЛЯ МІЛЬЙОНЕРІВ, “ЛАЙФ НАВИГАТОР ДЛЯ МОЛОДЕЖИ” ТА АПАРТАМЕНТИ У КРИМУ

4.ОКСАНА ГУМЕГА, ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД М. КИЄВА. 1199 КВ.М

Оксана Гумега записала у подану 5 травня декларацію три квартири у Києві – площею 118 кв.м (спільна власність), 32,2 кв.м (власність чоловіка), 62,8 кв.м (власність чоловіка). Також там фігурує “інше приміщення” у Кам’янці-Подільському площею 600,2 кв.м (власність чоловіка), житловий будинок площею 600,6 кв.м у тому ж місті (спільна із кимось власність чоловіка, якому належить 5% – відповідно, рахуємо як 30 кв.м площі) і “вбудоване приміщення” площею 356,4 кв.м у багатоповерхівці в Броварах (власність чоловіка). Незавершені об’єкти – будинок площею 494 кв.м у Погребах (“інше право користування, безоплатне користування”) і ще один будинок у тому ж селі у власності чоловіка. Площа останнього будинку не зазначена.

Ділянки – 274 та 2103 кв.м у Погребах.

3.ВАДИМ НЕЖУРА, АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД М. КИЄВА. 1220 КВ.М

Суддя апеляційного суду та член Вищої ради правосуддя задекларував квартиру у Трускавці площею 41,2 кв.м (власність дружини), квартиру у Львові площею 39,1 кв.м, 6 квартир у Києві площею 67,5 кв.м, 43 кв.м, 112 кв.м, 86,9 кв.м, 119 кв.м та 120,5 кв. м у власності дружини, квартиру у столиці площею 76,9 кв.м у спільній власності, і житловий будинок площею 484 кв.м у Борисполі (власність дружини). Також у декларації є гараж 18 кв.м (власність дружини) та паркомісце 12,5 кв.м (власність судді) у Києві. А на завершення – недобудований будинок площею 138 кв.м у Вишеньках (власність дружини).

 Будинок у Борисполі у власності Нінель Нежури з 2016 року

ЖК Riviera Riverside у Києві, де розташована одна з квартир дружини судді

Земельні ділянки – 1000 кв.м у Борисполі, 560 кв.м у Вишеньках.

Дружина судді, Нінель Дмитрівна Нежура, крім нерухомості декларує авторські права на книги – “Как не сжигать мосты. Секретный код отношений”, “Жизнь – это, или Лайф навигатор для молодежи”, а також на створений у співавторстві “літературний твір “Успішна особистість – розвинене суспільство – міцна держава”, освітня програма для учнів 8-11 класів”. Як можна дізнатися з сайту дружини судді, вона – “експерт з розвитку особистості”.

 

2.ІГОР КУРДЕЛЬЧУК, ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД М. КИЄВА. 1338 КВ. М

Ігор Данилович Курдельчук вписав у декларацію будинок площею 163,4 кв.м у Михайлівці-Рубежівці (Києво-Святошинський район, власність судді), будинок площею 60,4 кв.м у Кочереві (Житомирська область, власність дружини судді), житловий будинок площею 98,4 кв.м на Петропавлівській Борщагівці (“інше право користування – проживання”) та ще один будинок у тому ж районі та з таким самим “іншим правом” на нього – але вже площею 508,9 кв.м. Також він додав квартири у Києві – площею 52,4 кв.м (власність судді), площею 68 кв.м (спільна власність), площею 79,1 кв.м (“інше право користування – реєстрація”) та площею 52 кв. М (вдруге “інше право користування – реєстрація” з 2016 року). Ще у декларації судді є квартира у Луганській області площею 64.8 кв.м (спільна власність) та недобудований будинок площею 193,3 кв.м у Княжичах. На відміну від десятків інших недобудованих будинків суддів – цей ми враховуємо і плюсуємо до загальної площі нерухомості Курдельчука, тому що будинок у Княжичах навіть на старій зйомці Google має цілком готовий вигляд, видно навіть штори на вікнах.

Земля у декларації – це 525 кв.м у Михайлівці-Рубежівці, 537 кв.м у Княжичах, 500 кв. м у Дмитрівці (Києво-Святошинський район) та 2500 кв. м у Кочереві на Житомирщині.

Традиційно кумедно те, що суддя Курдельчук, який не тільки непогано заробляє на основній роботі (924 тис. грн. задекларованої заробітної плати за 2019 рік), а і, наприклад, має спадщину у розмірі 1,3 млн доларів США, при цьому неодмінно отримує “матеріальну допомогу” від держави. У останній декларації це, наприклад, 1040 грн. “державної соціальної матеріальної допомоги” від Київського міського центру по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат, 60 тис. грн. “матеріальної допомоги” від Господарського суду, а також “благодійна допомога” дружині-судді від інших організацій.

 

1.ВІКТОРІЯ ДЖАРТИ, ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД М. КИЄВА. 1553 КВ. М

Добре відома громадськості донька колишнього прем’єра АРК, регіонала Василя Джарти і дружина колишнього нардепа від Партії регіонів Валерія Омельченка, деякий час була у відпустці по догляду за дитиною. Утім, вже повернулася до виконання своїх обов’язків. Згідно з реєстром судових рішень, останні наразі оприлюднені ухвали Джарти датовані 6 травня.

У 2020 році Вікторія Василівна декларацію з якихось причин ще не подавала. А ось рік тому вона декларувала квартири у столиці площею 386 кв.м (власність чоловіка), площею 238,5 кв.м (власність судді), будинок площею 611,9 кв.м у Романкові (Обухівський район, власність судді), апартаменти площею 172,8 кв.м у окупованому Криму (власність судді), квартира у Донецьку 64,4 кв.м (власність чоловіка та його родичів), гаражі 14,5 у Києві (власність чоловіка), 28,3 кв.м в окупованому Донецьку (власність судді), 16,9 кв.м у Ялті (власність судді).

Як свідчать оголошення, продаються котеджі у “Сонячній долині” (це практично Конча-Заспа) на сьогоднішній день за цінами від $450 тис. до $1,8 млн.

Готель “Пальміра Палас” у Криму, у якому судді належать апартаменти площею 172,8 кв.м

Ділянки – 1000 кв.м та 1000 кв.м у Києві, 2049 у Романкові.

На додачу Вікторія Джарти декларує 3 годинники – Rolex, Chopard та Harry Winston, вартість жодного з яких не вказана, і дві сумки Hermes. І вже восьмирічний та неодноразово згаданий у ЗМІ автомобіль Bentley Continental GT.

***

Треба зазначити, що у Києві чимало суддів, які спокійно могли б потрапити до цього рейтингу якби вже добудували свої нові будинки. Це, наприклад, суддя Київського апеляційного суду Віктор Габрієль, який завершує будинок площею 342 кв.м. у Білогородці (і не тільки його); Лариса Іванова з Господарського суду м. Києва, яка зараз зводить у Києві будинок площею 409 кв.м. (у власності суддя з чоловіком вже мають 5 квартир та офіс у Києві); Максим Оніщук з апеляційного суду, який зараз будує 496-метровий будинок у Ворзелі; Олег Присяжнюк з з апеляційного суду із недобудовою площею 450 кв.м у Гнідині (разом із цим будинком суддя мав би загалом майже 1000 кв.м нерухомості); або ж Олександр Котков з Господарського суду міста Києва, який у розділ об’єктів незавершеного будівництва вніс будинок у Гатному площею 533 кв.м. У декларації ж Вікторії Сівакової з Господарського суду об’єктів незавершеного будівництва стільки, що страшно навіть рахувати, а введення усіх пунктів в експлуатацію легко дозволило б жінці випередити будь-яку Вікторію Джарти. Утім, ці об’єкти – десятки квартир у Мукачевому, усі вони належать чоловікові судді. Це адвокат, колишній депутат та навіть голова Комісії з питань законності, правопорядку та боротьби з корупцією Київської облради (і, вочевидь, забудовник) Леонід Сіваков.

Валерія Бурлакова

 Джерело

Минулі Розслідування

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"