НОВИНИ

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

РУБРИКАТОР

Єдиний суддя на Бердичівщині зайнятий мало не до кінця року

10.06.2017

У Бердичівському міськрайонному суді – колапс: судові засідання проводить тільки один суддя, його графік розписаний майже до кінця осені.

«В нього близько 1200 справ впроваджені зараз. Це коли за рік до суду надходить у середньому шість з половиною тисяч. До кінця року навантаження надзвичайно велике», – говорить прес-секретар суду Василь Кучерявий.

Шестеро інших суддів на роботу ходять, але судових засідань не проводять. Прес-секретар суду говорить: вони займаються суто технічною роботою. Двоє із них понад півроку чекають на рішення вищої ради правосуддя та указ президента про їхнє призначення.

«Можливо, до кінця червня ми пройдемо вищу раду правосуддя, якщо не буде проблем. А далі – указ президента, по закону це 30 днів із дня прийняття рішення про рекомендацію», – каже суддя-спікер Олександр Яковлєв.

У 4-ох його колег також закінчились повноваження. Коли вони знову зможуть працювати – сказати ніхто не береться.

«Продовження їх на безстрокову діяльність відбувається на загальному порядку, який ніким не реалізований, ніхто не знає, коли і як це буде. Ще є 5 місць в суді вакантних. Добір був ще 3 квітня, 16 травня закінчилась подача документів, очікуємо, що далі буде», – каже суддя-спікер.

У столиці претенденти на посади бердичівських суддів проходитимуть навчання і ряд іспитів. А поки у Бердичеві в суді хоч і не багатолюдно, та із справами справжній завал.

«Приходить справ стільки, що навіть якщо б суддя працював 24 години на добу без перерви, то він все одно не встигав би. Він не може встигнути всі обставини досліджувати так як би хотілось. Страждає і якість, і кількість. Всі розуміють, що для людей це гірше», – говорить Олександр Яковлєв.

«Коли санкція статті передбачає позбавлення волі на понад 10 років, то має розглядати колегія суддів із 3 чоловік. Якщо у суді лишилось 2 судді, то таку справу вони розглядати не можуть. Тоді апеляційний суд вирішував, куди направити справу. Ми були найближчими на той час, де була необхідна кількість суддів, то ці справи передавались до нас. Ми їх розпочинали розглядати. А зараз і в нас уже немає суддів», – каже Василь Кучерявий, прес-секретар суду

У Бердичівському міськрайонному суді мало б працювати 12 суддів. Шестеро суддів без повноважень і один з ними сподіваються на зміни. Тільки так, кажуть, можна справитись із неабияким навантаженням на суд. Його додають три установи пенітенціарної системи району. Тож проблема не стільки в кількості суддів, як у їхньому  навантаженні.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"