НОВИНИ

21.10.2024

18.10.2024

17.10.2024

16.10.2024

15.10.2024

14.10.2024

11.10.2024

10.10.2024

РУБРИКАТОР

Працівниці СБУ, яка залишилася в окупованому Бердянську, за дезертирство заочно дали 6 років тюрми

15.10.2024

Жовтневий районний суд міста Запоріжжя визнав колишню співробітницю Служби безпеки України винною у дезертирстві (вирок від 24 вересня).Жінка. 1977 р.н., проходила військову службу в СБУ з 2006 року на неоперативних посадах  працівником режимно-секретного органу. Із 2020-го за контрактом служила оператором спецпризначення Бердянського міжрайонного відділу Управління Служби безпеки України в Запорізькій області. За посадою жінка вела діловодство в Бердянському МРВ УСБУ в Запорізькій області, реєструвала документи, займалася систематизацією і зберіганням архіву, мала допуск до державної таємниці

Після 24 лютого 2022 року, обвинувачена не виконала наказ керівника про передислокацію до Олександрівського району міста Запоріжжя, дотепер перебуває поза місцем служби і проводить час на власний розсуд.

У матеріалах службового розслідування є пояснення обвинуваченої. А саме, що 24 лютого 2022 року вона отримала усний наказ від полковника залишити місце дислокації у Бердянську та прибути в місто Запоріжжя. Але вона, начебто, не могла виконати цей наказ у звʼязку із небезпекою для життя і здоровʼя на шляхах між Бердянськом та Запоріжжям  через окупацію Збройними силами РФ окремих регіонів Запорізької області. Обвинувачена повідомляла, що з початку вторгнення російських військ за своїм місцем реєстрації не проживає, для спілкування використовує конспіративні засоби звʼязку і намагається уникати потрапляння в поле зору окупантів.

За результатами службового розслідування комісія встановила факт порушення військової дисципліни, а саме невиконання у період воєнного стану наказу керівництва щодо прибуття до запасного пункту дислокації УСБУ та залишення на тимчасово окупованій території.

Судовий розгляд відбувся за вісутності обвинуваченої. У засіданні суду були допитані свідки, але їх показання не оприлюднюються, посилаючись на те, що ця інформація заборонена для загального доступу.

У вироку написано, що свідки підтвердили, що колега тривалий час перебувала на військовій службі, знала про її особливий характер і свідомо відмовилися від виконання обов`язків військової служби. Двоє співрбітників СБУ розповіли, що виїжджали на підконтрольну територію для продовження військової служби аж через декілька місяців після окупації. Тому відмова обвинуваченої скористатися будь-якими можливостями для прибуття до місця служби розцінюється як остаточна і безповоротна відмова від військової служби.

Жінку засудили до 6 років увʼязнення. Строк покарання вона відбуватиме з моменту затримання.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"