НОВИНИ

21.10.2024

18.10.2024

17.10.2024

16.10.2024

15.10.2024

14.10.2024

11.10.2024

10.10.2024

РУБРИКАТОР

Колишня суддя Богомолова скаржиться, що не має 8 мільйонів на заставу в справі про держзраду

07.10.2024

Хортицький районний суд міста Запоріжжя відмовив обвинуваченій Ларисі Богомоловій у клопотанні про зменшення застави (ухвала від 24 вересня).Богомолова після повідомлення підозри в державній зраді з травня 2023 року утримувалася під вартою без альтернативи застави. Але через рік суд дав їй можливість звільнення під заставу в 9 мільйонів гривень.

Востаннє 24 серпня 2024 року заставу зменшили до 8 мільйонів 175 тисяч гривень.

При визначенні розміру застави суд послався на положення статті 135 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», відповідно якого базовий оклад судді місцевого суду складає 30 прожиткових мінімумів для працездатних осіб. Також суд врахував доплати суддям за вислугу років.

Богомолова повідомила, що не пройшла кваліфікаційне оцінювання, у звʼязку із чим до 2020 року вона не отримувала суддівську винагороду у такому розмірі. Протягом 2020-2023 років вона сумарно отримала 5,5 мільйонів гривень зарплати і витратила ці кошти на свої потреби та потреби своєї сімʼї. Залишку грошей на банківських рахунках вона не має. Сума застави є значно вищою, ніж фактично отримана нею заробітна плата, є непомірною і надмірним тягарем для неї. Тому просила зменшити заставу.

Суд апеляційної інстанції двічі перевіряв доводи обвинуваченої та її захисника та дійшов висновку, що Хортицький районний суд Запоріжжя правильно визначив розмір застави.

Суд пояснив, що при розрахунку розміру застави не обмежується лише оцінкою доходів обвинуваченого, а перевіряє сукупність обставин. До того ж, застава може бути внесена не тільки обвинуваченою, а й іншою фізичною або юридичною особою. На думку суддів, застава в меншому розмірі не забезпечить запобігання ризикам і виконання покладених на обвинувачену процесуальних обовʼязків.

Нагадаємо, що після окупації міста Бердянська Запорізької області Богомолову відрядили до Полтавського районного суду Полтавської області. Суддя виїхала на підконтрольну Україні територію і в листопаді 2022-го її обрали головою суду в Полтаві. Але в травні 2023-го її взяли під варту за підозрою в державній зраді під час воєнного стану. У липні 2024 року Вища рада правосуддя звільнила Богомолову з посади судді.

За версією СБУ, суддю завербували російські спецслужби у перші дні повномасштабного вторгнення, коли ще вона перебувала в Бердянську і працювала у місцевому суді.

Наприкінці березня 2022 року Богомолова, за даними СБУ, поінформувала окупантів про переміщення трьох бійців окремого загону спецпризначення «Азов» з Маріуполя до району Мангуша. За версією слідства, саме за «наводкою» Богомолової росіяни вбили трьох українських військових.

Богомолова нібито погодилася сформувати список проукраїнськи налаштованих суддів і спостерігала за тим, як її співробітники ставляться до окупантів і доповідала про настрої співрозмовнику з ФСБ РФ, також звітувала про вжиті нею заходи щодо формування позитивного ставлення працівників суду до РФ.

За державну зраду в умовах воєнного стану Богомоловій загрожує 15 років увʼязнення або довічно. Колишня суддя вину не визнає.

Хортицький районний суд Запоріжжя розглядає справу Богомолової в закритому засіданні. Це зробили, щоб запобігти розголошенню відомостей про її особисте та сімейне життя, а також забезпечити безпеку учасників справи. Частина свідків у справі є суддями та працівниками апарату Бердянського міськрайонного суду.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"