НОВИНИ

19.09.2024

18.09.2024

17.09.2024

16.09.2024

13.09.2024

12.09.2024

РУБРИКАТОР

Заступника начальника «виправної колонії ДНР», який зрадив Україну, заочно засудили до 15 років увʼязнення

19.09.2024

Шевченківський районний суд міста Чернівці визнав Богдана Осика винним в участі у терористичній організації і державній зраді (вирок від 13 вересня).

Йдеться про уродженця міста Сокиряни Чернівецької області. За даними СБУ, він раніше працював у Донецькому відділі Державної пенітенціарної служби України. Проте навесні 2014 року приєднався до терористичної організації «ДНР» і від бойовиків отримав посаду «заступника начальника відділу донецького слідчого ізолятора Державної служби виконання покарань МВС ДНР». У подальшому був підвищений до заступника начальника установи начальника відділу спеціально-виховної та профілактичної роботи з засудженими «Західної виправної колонії», що знаходиться в окупованому місті Макіївка.

На цих посадах Осик, у тому числі, займався охороною осіб, незаконно захоплених та незаконно утримуваних терористами «ДНР».

У судовому засіданні свідчив учасник бойових дій із Російською Федерацією. У квітні 2022-го чоловік отримав контузію і потрапив у полон. Російські солдати доставили його в колонію у Макіївці, де утримувалося багато полонених бійців ЗСУ. На другий день перебування в колонії російські найманці ще не одягали масок на олбличчя і наказали всім полоненим познімати прикраси та облучки та віддати їм. Серед праціників колонії свідок чітко запамʼятав Осика, оскільки він був колишній український службовець, але зрадив свою Батьківщину, і став співпрацювати з ворогом. Свідок особисто чув, як Осик віддав своїм підлеглим накази влаштувати полоненим “жорсткий прийом”, після чого полонених примушували йти шеренгою через охоронців, які вишикувалися по обидві сторони і били полонених палицями по голові та різним частинам тіла. Свідок також чув, як Осик інколи розмовляв українською мовою, не мав акценту. Він був короткострижений і круглий за статурою. Свідок не знав прізвища цього наглядача, але добре запамʼятав його і впізнав за фотознімками.

Ще один свідок знав Осика з 2010 року, коли той працював заступником начальника Сокирянської виправної колонії Чернівецької області, а також знав його батьків. Після повномасштабного свідку стало відомо, що Осик працює на окупантів і влаштувався до колонії у Макіївці, де утримували полонених військовослужбовців ЗСУ. При зустрічі свідок запитав з батька Осика, чи дійсно син став зрадником і батько це підтвердив, але відповів, що причини вчинку сина йому невідомі.

Правоохоронці також отримали доступ до листування Осика в соцмережах, привʼязаних до його номеру мобільного телефону. Також правооохоронці досліджували переписку в телефоні батька обвинуваченого, який вилучили при обшуку.

У матеріалах справи є фрагменти спілкування з різними абонентами. Осик серед іншого надсилав на походження робочі документи, а саме «повідомлення про звільнення засудженого» від 15.12.2022, де міститься його посада та підпис. Є фото обвинуваченого у військовій формі «ДНР» та з шевроном «Z» на головному уборі, а також відео, на якому Осик разом із неповнолітніми їде у автомобілі, одягнутий у військову форму з погонами підполковника та шевроном «Міністерства юстиції ДНР».

За сукупністю злочинів Осика заочно засудили до 15 років увʼязнення з конфіскацією майна.Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"