НОВИНИ

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

РУБРИКАТОР

ВАКС відмовився закривати справу екс-начальника поліції Одещини Головіна

27.12.2022

Вищий антикорупційний суд відмовився закривати кримінальне провадження за звинуваченням колишнього начальника Головного управління Національної поліції на Одещині Дмитра Головіна та ще двох осіб у заволодінні контрафактними цигарками на суму понад 13 млн грн. Таке рішення 15 грудня ухвалив ВАКС.

На думку сторони захисту, у справі закінчився термін досудового розслідування після повідомлення фігурантам про підозру. Вони зазначили, що в основну справу було внесено нові епізоди вже після набуття чинності КПК Закону України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» від 03 жовтня 2017 року № 2147 -VIII.

«У задоволенні клопотань захисників про закриття кримінального провадження відмовити. Ухвала набирає законної сили з моменту його оголошення та окремому оскарженню не підлягає. Заперечення проти цієї ухвали можуть бути включені до апеляційної скарги на судове рішення, передбачене ч. 1 ст. 392 КПК», — йдеться у рішенні.

Нагадаємо, у серпні 2021 року НАБУ та САП направили до суду справу Головіна. За версією слідства, слідчі Генеральної прокуратури у листопаді 2017 року провели обшук на території Одеського морського торговельного порту у 7 контейнерах, де зберігалося 3,6 млн пачок цигарок для подальшого транзиту. Під час обшуку було вилучено всі пачки цигарок та передано на зберігання на склад в Одесі. У такий спосіб цигарки потрапили в Україну без розмитнення.

Згідно з попереднім планом, ці сигарети мали «знищити» на підставі рішення слідчого судді, склавши фіктивний акт знищення, а самі цигарки можна було продавати в Україні через інтернет або переправити їх до Європи. Проте влітку 2018 року Генпрокуратурою було ухвалено рішення про передачу цієї справи до одеської поліції, проте саме провадження передали не слідчому управлінню ГУ НП в Одеській області, а до Главку.

Дмитро Головін із одеської поліції вкрав контрафакт

Як стверджували прокурори, надалі колишнім керівництвом ГУ НП в Одеській області Головіним та Гейком було розроблено новий план заволодіння цими цигарками. Так, вони почали змову з місцевим бізнесменом Олександром Чудаковим та іншими невстановленими особами. Згідно з планом, ці сигарети мали передати на зберігання на склад однієї з фірм, яку контролює Чудаков. Таким підприємством стало ТОВ «Агат-2016», де керівником був Валерій Капітанчук, котрий зараз ховається від правоохоронців за кордоном, але йому заочно повідомлено про підозру. Нещодавно ВАКС дозволив заочне слідство щодо Капітанчука.

З цим підприємством заступник Головіна підписав договір зберігання речових доказів, а сам екс-начальник поліції наказав своїм підлеглим, а саме слідчим СУ НП в Одеській області перевести ці цигарки на склади Чудакова, які за договорами були фірми «Агат-2016». Пізніше Головін нібито дав слідчим номер бізнесмена Чудакова і сказав, що він є працівником Служби безпеки України і проконтролює перевезення товару. Вже у вересні 2018 року сигарети зникли зі складу фірми. Частину цих цигарок продавали через інтернет, а іншу вивезли до Європи.

Пізніше, за словами прокурорів, фірма «Агат-2016» змінила власника , яким за 100 доларів став Геннадій Прохоров, хоча за документами купівля коштувала 1,5 млн грн. За даними слідства, ця схема завдала збитків власникам сигарет на 13,46 млн. грн.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"