НОВИНИ

30.04.2024

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

РУБРИКАТОР

У Харківській виправній колонії № 43 виявлено приховування фактів тілесних ушкоджень засуджених осіб

26.06.2019

Співробітники Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини спільно з регіональним координатором взаємодії з громадськістю у Харківській області здійснили моніторинговий візит до Харківської виправної колонії (№ 43).

Монітори під час візиту ознайомились з умовами тримання засуджених, оглянули житлові приміщення, провели опитування в’язнів на предмет дотримання їхніх прав та вивчили документацією установи.

Під час ознайомлення з умовами тримання засуджених в колонії виявлено, що в камерах штрафних приміщень, в яких тримаються порушники установленого порядку відбування покарання, недостатньо свіжого повітря, природнього та штучного освітлення. Зазначені приміщення не обладнані бачками з питною водою, у зв’язку із чим в’язні вживають воду з-під кранів.

В дільниці карантину, діагностики та розподілу, а також житлових приміщеннях відділень соціально-психологічної служби порушено право на приватність та не дотримано норму площі на одного засудженого. Ліжка розташовані впритул один до одного та у два яруси, унаслідок чого у в’язнів відсутній особистий простір. Бачок із питною водою знаходився в кабінеті начальника дільниці карантину. Прогулянковий дворик цієї дільниці не обладнаний навісом для захисту від атмосферних опадів.

В камері дільниці слідчого ізолятора був виявлений новоприбулий засуджений з яким було проведено конфіденційну бесіду та з його дозволу проведено поверхневий огляд тіла. Під час огляду були виявлені тілесні ушкодження, зокрема розсічення правої брови, синець на задній поверхні правого плеча та подряпини на животі. В медичній документації були зафіксовані вказані тілесні ушкодження, проте в порушення законодавства про виявлені тілесні ушкодження не було повідомлено прокурату та поліцію. На вимогу працівників Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини зазначені тілесні ушкодження були зафіксовані у журналі реєстрації тілесних ушкоджень установи та повідомлено правоохоронні органи.

За результатом моніторингового візиту до установи на адресу Міністерства юстиції України буде спрямований відповідний звіт із зазначенням виявлених порушень прав засуджених та наданням практичних рекомендацій щодо їх усунення.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"