Поліцейський їздив п’яним за кермом і поновився на посаді

01.02.2019

Начальник сектору транспортного забезпечення Управління патрульної поліції Луцька, екс-ДАІшник Андрій Березюк був пійманий п’яним за кермом. Керівництво його звільнило, та він поновився на посаді через суд. Як все було, читайте далі.

17 лютого 2018 року Андрій Березюк рухався по вулиці Винниченка у місті Луцьку на авто марки Mersedes-Benz  ML 320 у стані алкогольного сп’яніння. Його ж колеги склали на нього протокол про адміністартивне правопорушення.

Цікаво, що у березні 2018 року Березюк задекларував це авто, а вже у червні 2018 року це авто у його деклараціїзникло, а дохід від його відчуження не вказаний.

Повернімося до сп’яніння за кермом. Справу про адмінправопорушення Березюка передали до Луцького міськрайонного суду. Розглядав її суддя Андрій Сівчук. До слова, суддя Андрій Сівчук також притягався до відповідальності за таке ж правопорушення.

Відомо, що на судові засідання Березюк не з’являвся, адже в час судового розгляду він перебував у відпустці по стану здоров’я. Про це він заявляв, ще не маючи проблем із здоров’ям, під час затримання.

Лейтенант поліції ОСОБА_5 у письмових поясненнях зазначив, що під час несення служби у складі екіпажу «Цунамі 0015» спільно з сержантом поліції ОСОБА_4В 17.02.2018 після дзвінка сержанта поліції ОСОБА_3 о 01 год. 00 хв. прибули на місце події та переконалися, що у ОСОБА_1 дійсно присутні ознаки алкогольного спяніння. Під час спілкування та оформлення відповідних документів ОСОБА_1 поводив себе зухвало, виражався нецензурною лайкою, весь час говорив, що розповість журналістам всю правду про патрульну поліцію, що він усім зіпсує життя та влаштує проблеми на службі. Також говорив, що з наступного дня відкриє лікарняний і що йому нічого не буде за ці порушення (а.с.50), — зазначено у рішенніВолинського окружного адмінсуду.

 Тож, судові засідання часто переносилися. І коли минув строк розгляду адмінстративного провадження, суддя Сівчук постановив закрити провадження у адміністративному правопорушенні в зв’язку саме із закінченням строку накладення адміністративного стягнення. Але все ж реченням вище прописав, що визнає порушника винним. Тобто Березюк не сплачував штраф за правопорушення (10 тисяч 300 гривень на користь держави), але був визнаний винним.

«Він намагався «домовитися» із патрульними на місці. Неетично себе поводив, вживав нецензурну лайку. Мало того, що він порушив правила дорожнього руху, проїхавши по смузі, на яких заборонено їхати транспортним засобам, окрім матруштних, був у стані сильного алкогольного сп’яніння й відмовився проходити огляд на стан сп’яніння. Відповідно було призначено службову перевірку, за результатами якої, його було вирішено звільнити», — повідомляє прес-секретарка УПП у Волинській області Ольга Бузулук.

Ці ж слова підтвердив один із правоохоронців у суді:

Сержант поліції ОСОБА_4 у письмових поясненнях зазначив, що під час несення служби у складі екіпажу «Цунамі 0015» спільно з лейтенантом поліції ОСОБА_5 17.02.2018 після дзвінка сержанта поліції ОСОБА_3 о 01 год. 00 хв. прибули на місце події. Під час спілкування із водієм ОСОБА_1, який мав ознаки алкогольного спяніння, останній попросив вимкнути відеокамери та вирішити питання щодо його зупинки без складання адміністративних матеріалів, а також попросив ОСОБА_4 та ОСОБА_5 вплинути на рішення поліцейського, щоб уникнути покарання за порушення Правил дорожнього руху. ОСОБА_1 поводив себе зухвало та намагався тиснути авторитетом своєї посади (а.с.51).

Як уже було сказано, паралельно із судовим розглядом в Управлінні патрульної поліції Волинської області велося службове розслідування. І за кілька днів до рішення суду за результатами цього розлідування Березюка було притягнено до дисциплінарної відповідальності згідно наказу Департаменту патрульної поліції Національної поліції України, а після ухвали суду іншим наказом Березюка було звільнено із посади та служби в поліції. Втім, він вирішив оспорити такі рішення у суді.

На його думку, накази були прийняті з порушенням вимог Інструкції про порядок проведення службових розслідувань в органах внутрішніх справ України та Дисциплінарного статуту, а також вимагав повернути кошти за вимушений прогул.

Заступник голови Національної поліції України Олександр Фацевич вручає Андрію Березюку медаль Міністерства внутрішніх справ «За сумлінну службу» та присвоює звання майора. На річниці роботи УПП у Волинській області. 20 грудня 2016 року

Управління ж пояснило, що його звільнення було спричинене висновком службового розслідування від 18.04.2018 року за фактом вчинення позивачем адміністративного правопорушення та порушення вимог Правил етичної поведінки поліцейських.

Суддя Волинського окружного адмінсуду Валентин Дмитрук розглянув позов, але завважав не підтримувати скарги Березюка та визнати, що наказ про його звільнення є правомірним.

…позивач дійсно вчинив дії, які підпадають під визначення дисциплінарного проступку, та свідчать про відсутність у нього високої свідомості, недотримання законодавства, порушення норм професійної та службової етики. Такі дії не можна вважати гідними звання поліцейського, а поведінку – чесною та такою, що є прикладом у дотриманні громадського порядку. …Вказані накази видані уповноваженою особою у передбаченому законом порядку, при цьому обраний вид дисциплінарної відповідальності відповідає тяжкості та обставинам проступку, відношенню позивача до нього, тому підстав для визнання зазначених наказів протиправними немає, — йдеться у рішенні суду.

Але судді Львівського апеляційного адміністративного суду Руслан Кухтей (до слова, зареєстрований у Луцьку – авт.), Степан Нос та Світлана Шевчук  не погодилися із волинським колегою, і вирішили поновити Березюка на посаді.

Як видно з матеріалів справи, позивач неодноразово нагороджувався відзнаками МВС України, медалями, приймав безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення і захисті незалежності, суверенітету та територіальній цілісності України, що підтверджується рішенням комісії МВС України з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій працівників органів внутрішніх справ України.

Крім того, апеляційним судом під час розгляду справи встановлено, що позивач під час проходження первинної професійної підготовки зарекомендував себе як грамотний, дисциплінований та принциповий працівник. Правильно приймає рішення в питаннях організації, планування та безпосередній перевірці правил дотримання та експлуатації відомчого автотранспорту. В діяльності неухильно дотримується Конституції України та чинного законодавства. Фізично розвинений, табельною зброєю та прийомами самозахисту володіє добре.

Проте, відповідачем не були враховані наведені вище обставини при обранні виду дисциплінарного стягнення, а також не надано суду доказів негативної характеристики позивача та не враховано тривалість служби позивача в органах внутрішніх справ – 23 роки.

Відповідач, на думку суду апеляційної інстанції, обмежився застосуванням крайнього і найсуворішого виду дисциплінарного стягнення, не дослідивши в повній мірі всі обставини та докази, а також особу позивача.

… Таким чином, колегія суддів приходить до висновку про протиправність оспорюваних наказів, наявність підстав для їх скасування та поновлення позивача на службі в поліції.

Так, суд визнав протиправними накази Департаменту патрульної поліції щодо звільнення Березюка та змусив компенсувати йому заробітну плану за час вимущеного прогулу у розмірі 106 тисяч 427 гривень.

Як повідомляє Ольга Бузулук, Березюк хоч і поновився на посаді, та знов перебуває на лікарняному і не з’являється на роботу.

ДОВГА, АЛЕ ПРОДУКТИВНА СЛУЖБА

У рішенні Волинського  окружного адміністративного суду йдеться про те, що Андрій Березюк служить у лавах правоохоронних органів з червня 1997 року, уже понад 23 роки. У 2015 році він пройшов переатестацію. Ольга Бузулук підтвердила, що до патрульної поліції він працював у колишньому ДАІ, й після переатестації потрапив до оновленої патрульної поліції. Окрім цього Березюк заявив, що він учасник бойових дій та підвердив це документально у апеляційному суді.

На сайті НАЗК декларації Андрія Березюка можна відшукати з 2015 року. За ці роки його майновий стан суттєво змінювався, попри невисокі доходи на службі у держави.

У 2015 році він задекларував 1,5% власності на квартиру у Луцьку площею 79,8 квадратних метрів та автомобіль марки Opel Vectra 1999 року та два доходи від заробітної платні у розмірі 113 тисяч 434 гривні та 21 565. Доходів дружини чи дітей немає.

Цього ж року виконавчий комітет Луцької міської ради виводить із числа службових трикімнатну квартиру у Луцьку, в якій, як зазначено у рішенні, мешкає Андрій Березюк та його сім’я, площею 38, 4 кв. метри. Квартиру дають за вислугу років більше 20 років.

У 2016 році Березюк декларує ту ж саму квартиру, що й минулого року із 1,5% права власності. Але паралельно пише, що він, його дружина та троє дітей мають по 20% права власності на квартиру у Луцьку тієї ж площі. Про квартиру, яку вивели з числа службових міськрадою, ніде не йдеться. Проте у сім’ї правоохоронця міняється автопарк. Так, якщо у 2015 році його син декларував право власності на авто Mersedes-Benz 1988 року, то вже у 2016 році він декларує Nissan X-Trail 2007 року, а дружина Березюка Світлана — Mitsubishi OutLander 2007 року. Сам Березюк свого «Опеля» вже не декларує, як і доходів від його продажу. Цікаво, що син Березюка декларує лише дохід у розмірі 3200 стипендії. З’являються доходи дружини Світлани, які становлять трішки більше 20 тисяч гривень. Сам Березюк декларує трішки більше 110 тисяч гривень доходу, як і минулоріч.

У 2017 році в Андрія Березюка з’являється Mersedes-Benz ML 320. Також він декларує уже нову квартиру площею 48,1 кв. метр по 20%  власності на кожного з 5-ти членів сім’ї. Де поділася попередня квартира — невідомо.

За цей рік у нього з’являється аж дві земельні ділянки: у селі Мельники біля озера Світязь та у співвласності з дружиною у селі Заболотці Луцького району. Також зазначається, що дружина Березюка продала автівку. Автівка сина просто зникла з декларації. І цього року Березюк бере кредит у розмірі 15 тисяч гривень. Дохід Березюка суттєво не змінюється, у дружини він збільшується вдвічі і становить трішки більше 40 тисяч гривень за рік.

У 2018-му Березюк ще тричі подасть декларацію. З неї зникне його Mersedes-Benz ML 320, але дохід від відчуження майна не вказуватиметься.

Першу декларацію він подасть через суттєві зміни у майному стані. Але декларація подана порожньою.

В другій (яку він подавав у зв’язку із звільненням) зникне земельна ділянка у селі Мельники, а в третій вона знову з’явиться. Доходи дружини становитимуть трішки більше 20 тисяч гривень, а самого декларанка трішки більше 50 тисяч гривень за пів 2018 року.

Марія ДОМАНСЬКА

Джерело

Минулі Розслідування

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"