НОВИНИ

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

РУБРИКАТОР

Антисанітарія та численні несправності. Моніторингова група перевірила ізолятор тимчасового тримання на Черкащині

10.09.2018

Моніторинг здійснили за участі регіонального координатора Уповноваженого ВРУ з прав людини Лесі Валяєвої. Під час візиту до ІТТ та відділу поліції у місті Сміла Черкаської області виявили недоліки, які створюють суттєві ризики скоєння порушень прав й свобод людини.

Камери ІТТ не відповідають стандартам. Кабінки санвузлів без дверцят, частина кнопок для змиву води не працюють. Дві камери з дев’яти на час перевірки перебували у відверто антисанітарному стані – стіни уражені цвіллю, клозетні чаші та стінний кахель у санвузлах брудні, з каналізаційних отворів чутно сморід. Через відсутність кватирок на вікнах, утримувані не мають можливості самостійно провітрювати приміщення камер. Більшість електричних розеток перебувають у неробочому стані, камери не облаштовані настінними шафами або тумбочками для зберігання особистих речей затриманих. У душовій ізолятора з трьох наявних кранів два несправні.

До того ж, монітори встановили численні порушення у веденні документації. Службовці ІТТ не надали підтвердження ознайомлення усіх утримуваних з їхніми правами і свободами. Невідомо також, чи надається особам належна медична допомога та чи виводять їх щоденно на обов’язкову прогулянку.

У Смілянському відділі поліції також зафіксовано низку недоліків. Моніторингова група знайшла заяву про нанесення тілесних ушкоджень, яку не внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань, хоч терміни вже пройшли. А талони-повідомлення про прийняття заяв у серпні взагалі не видавалися особам, які повідомляли про вчинені кримінальні правопорушення.

У відділі поліції виділені службові приміщення для  розміщення в них кімнати для конфіденційних побачень та кімнати для проведення слідчих дій. Утім, вони не облаштовані так, як це передбачено вимогами відповідних наказів МВС України.

«Для проведення робіт з перепланування приміщень та закупівлі відповідного устаткування необхідні значні кошти, а нам їх не виділили», – пояснило причину керівництво Смілянського відділу поліції.

Під час пвізиту моніторингова група виявила і інші недоліки у роботі двох перевірених об’єктів.

«У питаннях дотримання та забезпечення прав громадян не повинно бути дрібниць, службової недбалості чи відкладання їх вирішення до «кращих часів». Стаття 1 Закону «Про Національну поліцію» вказує – поліція має  «служити суспільству шляхом забезпечення охорони прав і свобод людини»,- наголосила, підводячи підсумки моніторингу, регіональний координатор Уповноваженого ВРУ з прав людини в Черкаській області Леся Валяєва.

Можливі шляхи усунення усіх порушень обговорили на робочій зустрічі з заступником начальника Смілянського відділу поліції Олександром  Шевченком.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"