НОВИНИ

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

19.03.2024

РУБРИКАТОР

На Дніпропетровщині суддя намагалася видалити журналістів із відкритого засідання

02.02.2017

25 січня у Заводському суді міста Кам’янське (Дніпропетровська область) суддя Тамара Шарко намагалася видалити журналістів трьох місцевих медіа з відкритого засідання. Про це повідомляє представниця ІМІ в Дніпропетровській області.

Суддя попросила журналістів залишити залу засідань після того, як проти присутності представників ЗМІ виступили свідок у справі та прокурор. При цьому жодного рішення про проведення засідання у закритому режимі попередньо винесено не було.

Бути присутніми на засіданні виявили бажання журналісти видань “Событие”, “Событие сегодня” та сайту 5692.

Журналісти відмовились виконувати вимогу судді, за що Тамара Шрамко почала погрожувати їм адміністративним покаранням. Врешті-решт, засідання просто перенесли, щоб “журналісти не заважали працювати”.

“Засідання було відкритим, – розповів журналіст видання “Событие” Валентин Фіголь представниці ІМІ, – але свідок та прокурор виразили незадоволення присутністю журналістів у залі. Тоді суддя Тамара Шарко, посилаючись на їх протест, попросила нас покинути залу та оголосила перерву”.

Журналісти не стали покидати залу ані під час перерви, ані після неї, чим викликали незадоволення судді.

“Вона сказала, що якщо ми залишимось у залі, то вона застосує до нас статті адміністративного кодексу, не уточнюючи, що саме вона мала на увазі, – прокоментував ІМІ журналіст “Событие сегодня” Денис Кравець, – а після заявила, оскільки журналісти заважають працювати, то засідання переноситься на 3 лютого”.

Місцевий осередок Національної спілки журналістів України подав запит до голови Заводського суду із вимогою пояснити, на які нормативні акти спиралась суддя Тамара Шарко, приймаючи такі рішення.

Медіа-юрист ІМІ Максим Ратушний зазначає: “Якщо журналістів намагалися позбавити права бути присутніми без прийняття рішення про проведення закритого судового засідання (за наявності підстав та умов для такого рішення), то мало місце порушення прав журналістів, а також неаргументовані процесуальні порушення з боку судді”.

Цього дня мало відбутися чергове судове засідання у справі місцевого бізнесмена Олега Акермана, яка триває вже 12-й рік.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"