НОВИНИ

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

РУБРИКАТОР

Кваліфкомісія суддів приховує досьє кандидатів до Верховного Суду

09.02.2017

Вища кваліфкомісія суддів України (ВККС) досі не оприлюднила досьє кандидатів до Верховного Суду на своїй сторінці. А мала це зробити ще два місяці тому відповідно до закону.

Про це під час експертного обговорення заявив член Громадської ради доброчесності (ГРД) Леонід Маслов.

“Навіть журналісти зверталися з проханням надати доступ до досьє, але їм відмовили, посилаючись на те, що ця інформація є конфіденційною. Але, на мою думку, окремі дані з досьє кандидатів до Верховного Суду ВККС мала б відкривати хоча б для Громради доброчесності”, – цитує Леоніда Маслова прес-служба руху “Чесно”. Він зауважив, що для Громадської ради доброчесності мало тієї інформації, яка є у відкритому доступі про кандидатів.

Співкоординаторка ГРД Галина Чижик переконана, що засекречення інформації про кандидатів накладає негативний відбиток на увесь процес загалом.

Якщо людина погодилась на конкурс до Верховного Суду, то вона мала б самостійно розкривати частину даних про себе, бо вже стає публічною особою. Так вважає Андрій Козлов, член Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

“Кандидат у судді Верховного Суду має бути чітко ідентифікований. ВККС кожного дня отримує чимало нової інформації, тому відкривати досьє частинами ми не можемо. Навіть більше, у законодавчому порядку цього не передбачено, як і не визначено юридичний статус ГРД. Тобто можна стверджувати, що через недосконало прописані закони ми достеменно не можемо визначити основні повноваження органів, які беруть активну участь у формуванні суддівського корпусу”, – каже він.

Також Андрій Козлов застерігає стосовно того, які висновки має надавати Громрада доброчесності і вказує на широке поле для гучних спекуляцій на цю тему.

“Якщо претендент на посаду судді Верховного Суду набрав достатню кількість балів й може отримати рекомендацію на призначення, але по ньому є негативний висновок ГРД, тоді комісія має засідати у повному складі, щоб розглянути конкретний випадок і в разі необхідності його врахувати або 11 голосами подолати його”, – додав Андрій Козлов.

Заступниця керівника проекту USAID “Нове правосуддя” Наталя Петрова вважає, що криза довіри – чинник, який найбільше ускладнює співпрацю між ВККС та Громрадою доброчесності.

“Пріоритетним завданням цих органів – навчитися довіряти один одному, аби сформувати Верховний Суд, в якому будуть доброчесні та професійні люди. Адже для цього у процедуру відбору кандидатів ввели чимало змін: письмове тестування, оцінювання психологічних якостей, від мотивації до здатності протистояти впливові та стресам, і, звичайно, співбесіди. Конкурс має відбутися і не обов’язково орієнтуватися на 200 суддів, для того, щоб найвища судова інстанція запрацювала – достатньо 65 суддів!”, – зауважила вона.

За даними ВККС, до кінця цього тижня планують оприлюднити список кандидатів, які допущені до кваліфікаційного оцінювання. 16 лютого кандидати проходитимуть перший етап конкурсу – письмове тестування. Після цього комісія планує проаналізувати результати й встановити прохідний бал.

21 лютого кандидати працюватимуть над практичним завданням. Вони мають змоделювати судовий процес та написати судове рішення. Згодом вони матимуть тестування морально-психологічних якостей, а вже до середини березня мають відбутися співбесіди.

Новий Верховний суд має запрацювати у квітні.

Нагадаємо, раніше рух “Чесно” назвав одіозних кандидатів на посади суддів Верховного Суду із Вищого господарського суду України (ВГСУ), із Вищого адміністративного суду, Верховного суду України, а також із Вищого спеціалізованого суду України.

У грудні 2016 року рух “Чесно” повідомляв, що у Верховний Суд претендують усього 29% кандидатів не із суддівської системи. На етапі допуску до конкурсу ВККС відсіяла 45% адвокатів, науковців та кандидатів із сукупним досвідом. Тоді як з числа суддів комісія не допустила лише 7%.

Рух також закликає надсилати будь-яку інформацію, яка б свідчила про недоброчесність конкурсантів, за спеціальною формою “Чесно” https://goo.gl/Z9Nd0L, або надіславши електронного листа Громадській раді доброчесності – info.grd.ua@gmail.com.

З повним списком кандидатів на посаду судді Верховного Суду можна ознайомитись за цим посиланням.

Раніше член ВККС Андрій Козлов висловив думку, що суспільство програє у боротьбі за доброчесну судову владу. Бо люди, які мешкають поряд із суддями і бачать, як вони живуть, не повідомляють Громадській раді доброчесності та Вищій кваліфікаційній комісії суддів України (ВККС) про факти недоброчесності.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"