НОВИНИ

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

РУБРИКАТОР

Ігор Луценко: Ідентифікація правоохоронців – завдання номер один

30.01.2017

Вчора використали майданчик ВР для того, щоб майданівсько-правозахисним активом зустрітися з ГПУ, Нацполіцією та іншими представниками влади, щоб обговорити регулювання мирних зібрань.
Була полум’яна дискусія. Нижче – сухий залишок, хто бажає знати глибше – у кінці посилання.
***
Ідентифікація правоохоронців – завдання номер один для реформи поліції

Необхідно якомога швидше забезпечити реальну можливість ідентифікувати працівників правоохоронних органів в Україні. Про це заявляли більшість учасників сьогоднішнього круглого столу в Верховній Раді на тему «Третя річниця вбивств на Майдані: болючий досвід та наслідки регуляції свободи мирних зібрань», що був організований організованого народними депутатами Ігорем Луценко та Іриною Сусловою спільно з правозахисними організаціями.

Керівник Департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк в контексті поточних результатів розслідувань злочинів часів Майдану зазначив, що сьогодні продовжує існувати проблема «анонімності» правоохоронців, яких потім важко притягнути до відповідальності за злочинні дії. Нардеп Ірина Суслова вказала на те, що попри вимоги чинного законодавства поліцейські часто не носять нагрудних жетонів, а працівники поліції спеціального призначення часто не мають номерів на шоломах. Гарантії ж для ідентифікації військовослужбовців Національної гвардії взагалі відсутні в законодавстві. Ігор Луценко наголосив, що днями 23 народні депутати зареєстрували в парламенті законопроекти №5700 та №5701, покликані вирішити ці проблеми.

Під час дискусії про варіанти законодавчого регулювання свободи мирних зібрань Михайло Чаплига, представник Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, зазначив, що в Україні є прихильники двох ідей – регулювати цю сферу шляхом ухвалення саме спеціального закону, і регулювати шляхом внесення змін в наявні закони. Правозахисник Михайло Лебедь додав, що на сьогоднішній день більше шансів пройти парламент має ідея змін в наявне законодавство. А також закликав Національну поліцію не чекати парламент, а спільно з громадськістю розробити інструкції для правоохоронців на рівні підзаконних нормативно-правових актів.

Чи не усі учасники круглого столу були солідарні з тезою, що встановлення наметів під час мирних зібрань саме по собі – не правопорушення. Більш полярною і полярною була дискусія про можливість символічного підпалу автомобільних шин під час зібрань. Попри це і представники Національної поліції, і представники громадськості та парламенту погодилися з тим, що необхідно продовжити конструктивний пошук «точок дотику» в питаннях ненасильницької взаємодії під час мирних зібрань.

Джерело: Ігор Луценко

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"